Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Kompilator GCC dla innych mikrokontrolerów niż AVR

Koppel
Kompilator GCC dla innych mikrokontrolerów niż AVR

Postautor: Koppel » 23 kwie 2003, o 13:27

Ostatnio zainteresowałem się językiem programowania avrgcc. Uważam go za świetne narzędzie, a ostatnio dowiedziałem się, że jest on dostępny także dla innych modeli mikrokontrolerów.
W związku z tym mam pytanie: czy ktoś wie coś o darmowych kompilatorach c (niekoniecznie gcc) na procesory takie jak 68HC11/12, 68k i MCS51? Wiem, że dla dwuch pierwszych istnieje gcc. Jak go skonfigurować? Skąd wziąść i czy są do niego jakieś narzędzia w stylu AVR-Studio?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2007, o 13:39 przez Koppel, łącznie zmieniany 1 raz.

GrX

AVR - C/C++?[Programista C++ , startujacy w mikroelektonice]

Postautor: GrX » 28 kwie 2003, o 22:00

Witam. Zamiast odpowiedzieć na twoje pytanie zapytam się :
Czy dobrze zrozumiałem że AVRy można programować w gcc i zgrywać na kość programatorem takim jak np. AVT812 lub AV871 przy użyciu AVRSTrudio?
Czy dobrze rozumiem że cały soft w takim układzie jest za free lub GNU ?
Czy polecacie może jakieś inne porgramatory rozwiązania ...
Jestem w mikroelektronice zielony.
Interesuje mnie tylko aby pisać w C lub C++ i żebym mógł pracować na darmowym oprogramowaniu.
Rozumiem że pewnie języki te są odpowiednio zmodyfikowane na potrzeby kości i że mają inne biblioteki. Czy mogłby ktoś podać adresy do ew. opisów różnic jezyka C/C++.
Z góry wielkie dzięki , bo po latach programowania na PC "napaliłem się" na mikroelektronike i czuje się troche zagubiony w gąszczu możliwości.

Jurek Szczesiul

Re: AVR - C/C++?[Programista C++ , startujacy w mikroelekton

Postautor: Jurek Szczesiul » 29 kwie 2003, o 08:01

>Czy dobrze zrozumiałem że AVRy można programować w gcc i zgrywać na kość programatorem takim jak np. AVT812 lub AV871 przy użyciu AVRSTrudio?
>>
Dokładnie tak.

>Czy dobrze rozumiem że cały soft w takim układzie jest za free lub GNU ?
>>
Wszystko da się zrobić w GNU. Oczywiście jakieś wygodniejsze narzędzia można też dokupić.

>Czy polecacie może jakieś inne porgramatory rozwiązania ...
>> Tego jest już tyle, że trudno wybrać :-))

>Jestem w mikroelektronice zielony.
Interesuje mnie tylko aby pisać w C lub C++ i żebym mógł pracować na darmowym oprogramowaniu.
Rozumiem że pewnie języki te są odpowiednio zmodyfikowane na potrzeby kości i że mają inne biblioteki. Czy mogłby ktoś podać adresy do ew. opisów różnic jezyka C/C++.
>> Jeśli wybierzesz AVR to zajrzyj na www.avrfreaks.net - kopalnia informacji wszelakiej.
Różnice stosowania C są - nie da się uniknąć ze względu na specyfikę konstrukcji mikrokontrolerów - ale nie jest to jakieś strasznie kłopotliwe.

> W związku z tym mam pytanie: czy ktoś wie coś o darmowych kompilatorach c (niekoniecznie gcc) na procesory takie jak 68HC11/12, 68k i MCS51?

Dla '51 jest SDCC http://sdcc.sourceforge.net

Pozdrowienia Jurek S.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2007, o 14:45 przez Jurek Szczesiul, łącznie zmieniany 1 raz.

GrX

Odpowiedz...

Postautor: GrX » 29 kwie 2003, o 10:03

Wielkie dzieki za odpowiedź.
A co się tyczy twojego pytania to na stronie widziałem coś na tematy kompilatorów Cta na różne układy http://www.ep.com.pl/?cd2.htm ...
Nie bede tutaj sugerować narzedzi zawartych na takich stronkach jak sourceforge.net i avrfreaks , bo sam o tych adresach wspomniałeś.
Trafiłem grzebiąc w netcie jeszcze na taką stronke - może na niej coś znajdziesz ciekawego http://www.eletel.p.lodz.pl/~romaniuk/ dla siebie ...
Ale jak już mówiłem , dopiero startuje , wiec nic ciekawszego narazie nie moge polecić.

Stanislaw Skowronek

Jest też gcc dla MSP430

Postautor: Stanislaw Skowronek » 21 cze 2003, o 15:15

Można także znaleźć GCC dla 16-bitowych układów MSP430 firmy Texas Instruments. Bardzo fajne kontrolery IMHO i mogę sam potwierdzić, że mspgcc działa.

katarcza
-
-

Postautor: katarcza » 23 cze 2003, o 22:52

Szkoda tylko że większośc tych darmowych kompilatorów jest co najmniej tylko dobra. Czesto wykrzaczają się w zaawansowanych programach, no i ich kody wynikowy bywa nieprzyzwoicie długi. Ale popieram, od czegos trzeba zaczać, a lepiej miec darmowe srodowisko i byc pewnym jego działania, niz cos super i krakowane, nigdy bowiem nie bedzie wówczas wiadomo czy dany błąd jest naszym błedem czy może błedem źle złamanego komilatora.

Awatar użytkownika
morph13
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: morph13 » 13 sie 2003, o 07:36

A więc z kąd można pobrać gcc dla MSP (w moim prypadku F241) lub inne programy tymu asm, link itd..

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”