Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZasilacz regulowany do mixera - problem
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Adam Tatuś, tomasz_jablonski, Moderatorzy
Mam taki problem odbiegający od tematu.
posiadam wzmacniacz,mikser i zasilacz regulowany do miksera.
gdy daje do wzmacniacza sygnał z kompa to gra tak jak powinno.
a gdy podłanczam do wzmacniacza mikser to gra cicho i coś buczy,szumi.
sprawdziłem zasilacz i okazało się że:
na naklejce pisze input:220v 50/60Hz
output:5v-12v
a na regulatorze pisze 1.5v 3v 4.5v 6v 7.5v 9v 12v
a jak podłącze miernik to przy ustawieniu 12v pokazuje mi 21v itd.
nie wiem o co chodzi.
mikser potrzebuje 10v
a jak wziołem drugi zasilacz 9v który wskazywał 12.5v wstawiłem rezystor 220k/2w to uzyskałem 10v
i przy takim podłączeniu wogle niegra pomocy bo już nie wiem co dalej
Temat wydzieliłem z wątku "problem z podłączeniem piecyka" end
posiadam wzmacniacz,mikser i zasilacz regulowany do miksera.
gdy daje do wzmacniacza sygnał z kompa to gra tak jak powinno.
a gdy podłanczam do wzmacniacza mikser to gra cicho i coś buczy,szumi.
sprawdziłem zasilacz i okazało się że:
na naklejce pisze input:220v 50/60Hz
output:5v-12v
nie wiem o co chodzi.
mikser potrzebuje 10v
a jak wziołem drugi zasilacz 9v który wskazywał 12.5v wstawiłem rezystor 220k/2w to uzyskałem 10v
i przy takim podłączeniu wogle niegra pomocy bo już nie wiem co dalej
Temat wydzieliłem z wątku "problem z podłączeniem piecyka" end
-
- -
Re: problem z podłączeniem piecyka
No właśnie o to chodzi, po co kupować drogie trafa, części na piecyk, jak za grosze podniesiesz taki wzmacniacz i praktycznie elektronikę z grubsza masz gotową, robisz ładną skrzynkę, wstawiasz głośnik, budujesz tylko odpowiedni przedwzmacniacz dla uzyskania odpowiedniej charakterystyki pieca gitarowego i masz za nie wielkie pieniądze piecyk.tak tylko to są wzmacniacze a nie piece gitarowe
tak tu masz rację ale jak już zacząłem to skończe.
jak to się nie opłaci to po co ten projekt "Piec gitarowy dla każdego"
-
- -
Ten zasilacz nie nadaje się do zasilania miksera, tam jest tylko grec i kondensator, dla tego słychać przydźwięk sieciowy, musiał byś na wyjściu wstawić stabilizator 10, albo 12 V z kondensatorem na wyjściu, wtedy buczenie powinno ustąpić.
nie wiem o co chodzi.
mikser potrzebuje 10v pomocy bo już nie wiem co dalej
Druga sprawa, jeżeli mikser jest zasilany dziesięcioma woltami, to najprawdopodobniej dynamika wejściowa ze względu na niskie zasilanie będzie nie wielka, co przy mocniejszym uderzeniu w struny może się objawić zniekształceniami, chyba że Volume jest na wejściu lub za pierwszym stopniem. Po trzecie takie miksery mają nie odpowiednią charakterystykę barwy tonu dla instrumentów i tak po prawdzie nie bardzo nadaje się to pod gitarę, po prostu dźwięk będzie bardzo przymulony, głuchy.
już Ci odpowiadam, zobacz na datę kiedy to było, wtedy faktycznie się to opłacało, ale dzisiaj absolutnie nie, sam transformator zdrożał o 100%, za parę lat to pewnie chińczyki będą rozdawać te piecyki za darmo. Najdroższy we wzmacniaczu jest zasilacz radiatory, końcówka mocy i głośnik, dla tego opłaca się kupić taki wzmacniacz jako dawcę, po drugie końcówka jest już uruchomiona, rzadko początkującemu udaje się ją uruchomić za pierwszym razem, a każdy dymek, to następne koszty.tak tu masz rację ale jak już zacząłem to skończe.
tak jak pisałem użyłem innego zasilacza który ma na końcu kondensator [zasilacz 9v a pokazuje 12v]więc do jednej nużki kondensatora dolutowałem rezystor 220k/2w a drugi koniec rezystora do kabla wychodzącego z zasilacza.i teraz pokazuje 10v ale mikser nie gra.
a do miksera nie podłąnczam gitary tylko muzykę.
a do miksera nie podłąnczam gitary tylko muzykę.
-
- -
Wyzuć ten rezystor, mikser jest wzmacniaczem napięciowym i pod niego możesz śmiało podłączyć trochę większe napięcie i nic mu się nie stanie.do jednej nużki kondensatora dolutowałem rezystor 220k/2w a drugi koniec rezystora do kabla wychodzącego z zasilacza.i teraz pokazuje 10v ale mikser nie gra.
jak połączałem tamten zasilacz regulowany to grało trzeszcząc tylko na ustawieniu 7.5v [na mierniku 16v ] a na pozostałych nie grało wogle.ale sprubuje tak jak napisałeś.
Panie kolego, kup sobie zasilacz stabilizowany i po kłopocie, to są grosze. Już teraz się nie opłaca robić samemu, chyba, że masz części w domu, które "leżą"...
Szkoda Ci 20-30zł na zasilacz? A jak uwalisz mixer, to pewnie wyjdzie drożej.
A jak już się upierasz, to zrób sobie do tego stabilizację na 78L12 i gotowe.
To napięcie, które mierzysz na wyjściu zasilacza, to pewnie bez obciążenia i zapewne tam nie ma stabilizatora napięcia, tylko uzwojenie podzielone jest na sekcje dlatego możesz mieć takie wyniki podczas pomiaru bez obciążenia.
Ja bym się bał używać takich zasilaczy.
Tutaj zobacz najprostsza aplikacja 78L12 - tyle, że na wejściu ja bym dał 1000 µF a na wyj. 100-220 µF
Szkoda Ci 20-30zł na zasilacz? A jak uwalisz mixer, to pewnie wyjdzie drożej.
A jak już się upierasz, to zrób sobie do tego stabilizację na 78L12 i gotowe.
To napięcie, które mierzysz na wyjściu zasilacza, to pewnie bez obciążenia i zapewne tam nie ma stabilizatora napięcia, tylko uzwojenie podzielone jest na sekcje dlatego możesz mieć takie wyniki podczas pomiaru bez obciążenia.
Ja bym się bał używać takich zasilaczy.
Tutaj zobacz najprostsza aplikacja 78L12 - tyle, że na wejściu ja bym dał 1000 µF a na wyj. 100-220 µF
Re: Zasilacz regulowany do mixera - problem
dzięki,kupie zasilacz,tylko żeby działał,ale nie wiem czy się kupi stabilizowany?
a jak mierzyć napięcie z obciążeniem?
i czy wstawić do zasilacza stabilizator 7810 czy 7812
i czy wstawić do zasilacza stabilizator 7810 czy 7812
Lepiej kup zasilacz.
Ale jeśli zdecydujesz się na budowę stabilizowanego, to najpierw sprawdź jaki prąd pobiera ten mixer, bo seria stabilizatorów serii 78 i 79 to max. 1A (1000mA)
Równie dobrze możesz użyć LM317T 1,5A bo to też bardzo popularne stabilizatory i tanie. W LM317 za pomocą rezystora, można uzyskać dowolne napięcie w granicy od 1,2V do 25V
Zobacz to:
http://www.reuk.co.uk/LM317-Voltage-Calculator.htm
Ale jeśli zdecydujesz się na budowę stabilizowanego, to najpierw sprawdź jaki prąd pobiera ten mixer, bo seria stabilizatorów serii 78 i 79 to max. 1A (1000mA)
Równie dobrze możesz użyć LM317T 1,5A bo to też bardzo popularne stabilizatory i tanie. W LM317 za pomocą rezystora, można uzyskać dowolne napięcie w granicy od 1,2V do 25V
Zobacz to:
http://www.reuk.co.uk/LM317-Voltage-Calculator.htm
Podłącz pod ten zasilacz cokolwiek, byle parametry się zgadzały. No i oczywiście nie może być to urządzenie, które będzie chciało pobrać więcej niż da źródło :)a jak mierzyć napięcie z obciążeniem?
mikser potrzebuje 500mA
no to 7810 czy 7812 będzie w sam raz. lub też stabilizowany zasilacz np. tatarek
proszę o odpowiedź
Weź jakikolwiek 500mA DC, ten mixer to zapewne nic specjalnego ;)
Zwróć tylko uwagę czy + masz wewnątrz bolca czy na zewnątrz (polaryzacja)
Zwróć tylko uwagę czy + masz wewnątrz bolca czy na zewnątrz (polaryzacja)
Zasilac mixer z sieci to nie bardzo szczesliwe rozwiazanie. Za drobne pieniadze mozna dostac super akumulatorek. Brum 50Hz i jakies gigantyczne kondensatory odpada.
Akumulator - fajna sprawa. Zwłaszcza jak padnie w najmniej odpowiednim momencie (zgodnie z prawem Murphego). Poza tym - trwałość, i konieczność pamiętania o ładowaniu...
A kto każe stosować gigantyczne pojemności w tak małym zasilaczu? Wystarczy 1000uF > 7812 > 470F i ewentualnie po ceramiku 100nF na wej. i wyj. stabilizatora, można jeszcze dławik lub rezystor wrzucić i koralik ferrytowy jak ktoś bardzo chce :)Brum 50Hz i jakies gigantyczne kondensatory odpada
Jakiś czas temu rozbierałem zasilacz do efektu bossa i żadnych rewelacji tam nie widziałem a problemów z brumem też nie było.
Jeśli już - to raczej 47 uF... tyle w zupełności wystarczy dla takiego poboru prądu i odpowiednio dużym zapasie napięcia PRZED stabilizacją. 100 nF w zasadzie każdy producent serii 78** zaleca - nie ma potrzeby rezygnować - może się okazać, że potem zasilacz będzie miał tendencję do wzbudzeń na b.wysokich częstotliwościach - po co? Koszt zwiększy się o kilka groszy...Wystarczy 1000uF > 7812 > 470F i ewentualnie po ceramiku 100nF na wej. i wyj. stabilizatora