Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKarta graficzna ASUS N7600GS
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Posiadam kartę graficzną asus 7600GS silent/HTD/256M/A.
Po pewnym czasie nie można było uruchomić komputera jak się pużniej okazało karta robiła zwarcie na zasilaniu. Po sprawdzeniu miernikiem okazało się że na molexsie jest zwarcie 12v do masy.
Czy ktoś mógłby mi pomóc usunąć tę usterkę.
Po pewnym czasie nie można było uruchomić komputera jak się pużniej okazało karta robiła zwarcie na zasilaniu. Po sprawdzeniu miernikiem okazało się że na molexsie jest zwarcie 12v do masy.
Czy ktoś mógłby mi pomóc usunąć tę usterkę.
Re: Karta graficzna ASUS N7600GS
Poszukaj w tej gałęzi zasilania zwartego mosfeta.
-
- -
Tyle to ja sam wiem ale nie bardzo wiem jak to zrobić.Może ktoś naprawiał taką kartę i doradiłby który element musiałbym wymienić.
Ale dziękuje bardzo za zainteresowanie.
Ale dziękuje bardzo za zainteresowanie.
W pierwszej kolejności wymień scalak pod radiatorem...
-
- -
Chyba nie wiesz o czym piszesz pod radiatorem są dwa układy ktore odprowadzają ciepło przez taśmę termoprzewodząca ja nawet nie wiem w jaki sposób są one przymocowane do karty.A może raczej skupmy uwagę na mosfetach bo ja też podejrzewam że tam tkwi problem.
Dokładnie wiem o czym piszę i co gorsza pisze z pełną premedytacją. Jeżeli podejrzewasz mosfety to wylutuj i sprawdź, to żaden problem. Karta raczej i tak już będzie służyć do nauki wylutowywania.
Koniecznie zamieść zdjęcie tej naprawionej karty.
Dla ułatwienia tak wygląda scalak z tej karty:
http://www.4gamer.net/review/en7600gs/img/02.jpg
Równy woreczek bezołowiowych kulek BGA do prześwietlenia rentgenowskiego, inaczej zimnych lutów się nie znajdzie, a jest naprawdę spore prawdopodobieństowo takiego uszkodzenia.
A tutaj można kupić scalak:
http://www.ebay.de/itm/nVIDIA-Graphics- ... 2a11cb503c
Koniecznie zamieść zdjęcie tej naprawionej karty.
Dla ułatwienia tak wygląda scalak z tej karty:
http://www.4gamer.net/review/en7600gs/img/02.jpg
Równy woreczek bezołowiowych kulek BGA do prześwietlenia rentgenowskiego, inaczej zimnych lutów się nie znajdzie, a jest naprawdę spore prawdopodobieństowo takiego uszkodzenia.
A tutaj można kupić scalak:
http://www.ebay.de/itm/nVIDIA-Graphics- ... 2a11cb503c
Ryszard wrzuć jakie dobre foto tej karty bez radiatora, bo tak to ciężko jest się dogadać.
To co pokazuje traxman, to GPU i ja bym w reballing się nie bawił, tylko hotem podgrzał trochę chip i jak ruszy to o.k a ile podziała, to tyle podziała...
To zwarcie w gałęzi +12V to raczej od mosfeta a nie GPU, choć nie wykluczone, że to wina GPU, ja jednak zacząłbym od tych mosfetów, bo często padają a GPU to raczej albo brak obrazu, albo artefakty, rzadziej zwarcie.
To co pokazuje traxman, to GPU i ja bym w reballing się nie bawił, tylko hotem podgrzał trochę chip i jak ruszy to o.k a ile podziała, to tyle podziała...
To zwarcie w gałęzi +12V to raczej od mosfeta a nie GPU, choć nie wykluczone, że to wina GPU, ja jednak zacząłbym od tych mosfetów, bo często padają a GPU to raczej albo brak obrazu, albo artefakty, rzadziej zwarcie.
-
- -
Mógłbyś mi podpowiedzieć jak mogę dodać fotki ?
Uzyj tego co jest zaznaczone na czerwono w zalaczniku wlasnie tak dodanym
Do porady ACkA mogę dodać, że jeżeli dodasz jako załącznik grafikę, użyteczny może być również button "wstaw w linii" który się wówczas pojawi, a dzięki któremu możesz umiejscowić grafikę w dowolnym miejscu notki, a nie jak domyślnie to ma miejsce... na końcu notki.
Dodam jeszcze tylko, że jeśli chcesz zamieścić załącznik do posta, to musisz kliknąć "odpowiedz" bo w "szybka odpowiedź" tej opcji nie ma.Mógłbyś mi podpowiedzieć jak mogę dodać fotki ? :x
-
- -
Ale dlaczego takie małe? Wklej o jakiejś większej rozdzielczości, bo tutaj nic nie widać w sumie.
-
- -
Szanowny end ja nie dysponuję sprzętem fotograficznym za pomocą którego mógłbym zrobić fotki o takiej rozdzielczości abyś mógł zobaczyć jak biegną ścieżki na karcie
A tak wogóle tak ciemna maska jest położona na karcie że wizualnie trudno rozpoznać układ ścieżek.
Wpadłem na pewien pomysł otóż podłączyłem do zwartych pinów molexa baterię 4,5 V.
Cel był taki aby znaleść grzejące się elementy a efekt jest taki że ciepły był tylko układ GPU.
Stąd nasuwa się pytanie czy jak by był zwarty mosfet grzało by się GPU ???
Kolejne pytanie czy zwarty mosfet powinien się nagrzewać czy też nie ???
A tak wogóle tak ciemna maska jest położona na karcie że wizualnie trudno rozpoznać układ ścieżek.
Wpadłem na pewien pomysł otóż podłączyłem do zwartych pinów molexa baterię 4,5 V.
Cel był taki aby znaleść grzejące się elementy a efekt jest taki że ciepły był tylko układ GPU.
Stąd nasuwa się pytanie czy jak by był zwarty mosfet grzało by się GPU ???
Kolejne pytanie czy zwarty mosfet powinien się nagrzewać czy też nie ???