Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSterownik elektrowni wiatrowej
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam wszystkich małymi kroczkami przymierzam się do budowy małej przydomowej elektrowni wiatrowej.
I moje pytanie do was czy robił ktoś z was coś podobnego tylko proszę nie odsyłać mnie do elektrody jest tam temat o elektrowni wiatrowej zgrubnie go przeczytałem.
Interesuje mnie jek zrobić regulator napięcia do tejże elektrowni mam pewien pomysł ale wole się was poprosić o porady.
Mianowicie mój pomysł polega na tym żeby obciąrzać generator prądnicy tak aby było utrzymywane stałe napięcie na akumulatorach które prądnica ta ładuje było by to coś w rodzaju obciąrzenia aktywnego.
Wiem że moc wydzielana na tym obciąrzeniu będzie znaczna ale to nie stanowi problemu co o tym sądzićie?
I moje pytanie do was czy robił ktoś z was coś podobnego tylko proszę nie odsyłać mnie do elektrody jest tam temat o elektrowni wiatrowej zgrubnie go przeczytałem.
Interesuje mnie jek zrobić regulator napięcia do tejże elektrowni mam pewien pomysł ale wole się was poprosić o porady.
Mianowicie mój pomysł polega na tym żeby obciąrzać generator prądnicy tak aby było utrzymywane stałe napięcie na akumulatorach które prądnica ta ładuje było by to coś w rodzaju obciąrzenia aktywnego.
Wiem że moc wydzielana na tym obciąrzeniu będzie znaczna ale to nie stanowi problemu co o tym sądzićie?
- Jacek Bogusz
- -
- Kontaktowanie:
Re: Sterownik elektrowni wiatrowej
Jeśli moc wydzielana w obciążeniu nie stanowi problemu, to jaką będzie miał moc ten generator? 100W? Proponuję jednak usiąść i policzyć. Nawet 100W wytwarza całkiem sporo ciepła. Nie bardzo też rozumiem dlaczego "sztuczne obciążenie" - to chyba metoda najgorsza z możliwych. Przecież byle przetwornica impulsowa lepiej wyreguluje napięcie na akumulatorach za pomocą PWM i bez generowania niepotrzebnego ciepła.
- Jacek Bogusz
- -
- Kontaktowanie:
Bardzo interesujący opis, warto poczytać. Wiele wyjaśnia, aczkolwiek nadal bałbym się powiedzieć, że straty mocy nie są problemem, nawet używając tej energii do grzania wody. Oczywiście wszystko zależy od mocy prądu, ale nawet proste przełączenie obciążeń rezystancyjnych (np. odczepy jakiejś grzałki) może być problemem ze względu na potencjalną możliwość zużywania się styków przekaźników, konieczność ich przeglądania itd.
Z tym obciąrzeniem to chodzi mi o to by w czasie silnego wiatru mocniej obciąrzać generator aby utrzymać stałe obroty gdyrz zbyt wysokie obroty uszkodzą turbine wiatrową.
Moc elektrowni planuję coś w okolicach 1kW przy prędkości wiatru 10m/s.
Wiatrak ma ładować akumulatory więc naładowany akumulator nie stanowi obciąrzenia i wiatrak moze się rozbiegać nadmiernie obciąrzenie go wychamuje.
Nastepnie prąd z akumulatora będzie przetwarzany na napięcie przemienne.
Pierwotnie zasilanie budynku miało być przełączane albo zasilanie z elektrowni wiatrowej albo z sieci energetycznej ale po namyśle postanowiłem że lepiej wydzielić obwody oświetlenia i zasilanie w pomieszczeniach o stosunkowo małym poborze pradu.
Czytałem wcześniej ten artykuł ciekawy to prawda i mój pomysł po części oparłem o niego.
Co o tym sądzicie.
Moc elektrowni planuję coś w okolicach 1kW przy prędkości wiatru 10m/s.
Wiatrak ma ładować akumulatory więc naładowany akumulator nie stanowi obciąrzenia i wiatrak moze się rozbiegać nadmiernie obciąrzenie go wychamuje.
Nastepnie prąd z akumulatora będzie przetwarzany na napięcie przemienne.
Pierwotnie zasilanie budynku miało być przełączane albo zasilanie z elektrowni wiatrowej albo z sieci energetycznej ale po namyśle postanowiłem że lepiej wydzielić obwody oświetlenia i zasilanie w pomieszczeniach o stosunkowo małym poborze pradu.
Czytałem wcześniej ten artykuł ciekawy to prawda i mój pomysł po części oparłem o niego.
Co o tym sądzicie.
- Tomasz Gumny
- -
1. Mało kto będzie Cię traktował poważnie, dopóki nie zaczniesz używać "ż" i "h".Co o tym sądzicie.
2. Próba kontrolowania obrotów 1-kilowatowej turbiny o poziomej osi obrotu wyłącznie za pomocą obciążania elektrycznego zakończy się katastrofą przy pierwszej wichurze.
Dlaczego ? Czytając o tych elektrowniach wszyscy wykorystują sposób wychamowania poprzez obciąrzenie.
- Tomasz Gumny
- -
Z tego co pamiętam, moc uzyskiwana z turbiny rośnie z sześcianem prędkości wiatru. Średnia prędkość wiatru, w zależności od rejonu Polski, wynosi 4..6m/s. Zatem przy wietrze dochodzącym do 20..25m/s moc wzrośnie ponad 100-krotnie. Przewody, osprzęt można przewymiarować, choć to bez sensu, ale i tak pozostaje problem rozproszenia ciepła, które powstaje np. w prądnicy. Każda awaria: zadziałanie bezpiecznika termicznego, uszkodzenie styków odbierających prąd z obrotowej głowicy czy zadziałanie zabezpieczenia nadprądowego zakończy się rozpędzeniem śmigła do ogromnych obrotów. Potem, jeśli będziesz miał szczęście, latające fragmenty śmigła nie zrobią nikomu krzywdy. Jeśli szczęścia zabraknie i uszkodzeniu ulegnie tylko fragment śmigła, po krótkim czasie runie cała konstrukcja wiatraka.
To nie do sześcianu tylko do kwadratu.
Czyli tak jesli przypuscimy że ma być 1kW przy 10m/s to przy 20m/s będzie 4kW.
Wiatrak ma mieć układ antyburzowy z ruchomym ogonem więć podczas silnego wiatru i chamowania poprzez obciąrzenie śmigło powinno odwrucić się od wiatru co spowoduje spadek obrotów i momentu napędowego.
Co do ciepła jak by jako obciąrzenie zastosował cewkę załączaną pwm-em to ta ilość ciepła nie powinna być aż tak durza.
Czyli tak jesli przypuscimy że ma być 1kW przy 10m/s to przy 20m/s będzie 4kW.
Wiatrak ma mieć układ antyburzowy z ruchomym ogonem więć podczas silnego wiatru i chamowania poprzez obciąrzenie śmigło powinno odwrucić się od wiatru co spowoduje spadek obrotów i momentu napędowego.
Co do ciepła jak by jako obciąrzenie zastosował cewkę załączaną pwm-em to ta ilość ciepła nie powinna być aż tak durza.
- Tomasz Gumny
- -
Rozumiem, to mi wystarczy.Co do ciepła jak by jako obciąrzenie zastosował cewkę załączaną pwm-em to ta ilość ciepła nie powinna być aż tak durza.
Czyli mam rozumieć że coś takiego powinno działać?
- Tomasz Gumny
- -
Jak najbardziej! Jeśli tylko cewka będzie mogła się pozbyć zgromadzonej energii do jakiegoś obciążenia. Taki układ nazywamy przetwornicą impulsową.
A właśnie jeśli koledzy poruszyliście tamat przetwornic impulsowych to czy morzecie mi polecić jakąś literature na ten temat bo nie miałem do tej pory doczyniniena z czymś takim i chciałbym zgromadzić trochę wiedzy?
Posiedziałem , pomyślałem i doszedłem do wniosku że nie ma za bardzo sensu samemu robić sinika wjatrowego lepjej kupić gotowy i wypatrzyłrm coś takiego:http://enerwin.pl/ na filmiku jest wszystko wyjaśnione cena bez masztu to ponad 5tyś zł ,a moc imponująca.
Co o tym sądzicie?
A i wiatraczek ten ładował by mi akumulatory ,a po ich naładowaniu gdy będzie nadwyżka energi z wiatraka to chciałbym to wykorzystać do ogrzewania wody w termie.
A gdy jeszcze będzie nadwyżka np. gdy woda w termie będzie już ciepła to energię tą chciałbym wykorzystać do wspomagania ogrzewania domu.
I teraz tak aby zredukować straty energij w sterowniku obciąrzenia to grzałki były by sterowane przebiegem pwm czy według was ma to sens?
Co o tym sądzicie?
A i wiatraczek ten ładował by mi akumulatory ,a po ich naładowaniu gdy będzie nadwyżka energi z wiatraka to chciałbym to wykorzystać do ogrzewania wody w termie.
A gdy jeszcze będzie nadwyżka np. gdy woda w termie będzie już ciepła to energię tą chciałbym wykorzystać do wspomagania ogrzewania domu.
I teraz tak aby zredukować straty energij w sterowniku obciąrzenia to grzałki były by sterowane przebiegem pwm czy według was ma to sens?