Witam,
Nie wiem czy zakładam temat w dobrym dziale, ale chodzi przecież o pomiar.
Mam generator wysokiego napięcia ok. 50kV i potrzebuję dokonać pomiarów jakie daje napięcie i natężenie prądu.
Z pomiarem napięcia nie miałem problemu, gdyż wystarczyło dodać do normalnego multimetru duży opór i wyskalować miernik.
Jednak jak poradzić sobie ze zmierzeniem natężenia prądu płynącego w obwodzie za pomocą zwykłego miernika? Wartości natężenia będą w granicach dziesiątek, setek mikroamperów, więc bardzo małe.
Bardzo proszę o odpowiedź.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPomiar prądu przy wysokim napięciu
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
- Tomasz Gumny
- -
Re: Pomiar prądu przy wysokim napięciu
Dopuszczalny spadek napięcia na standardowym rezystorze wynosi 200..500V, zatem musisz zastosować większą liczbę rezystorów połączonych szeregowo.Z pomiarem napięcia nie miałem problemu, gdyż wystarczyło dodać do normalnego multimetru duży opór i wyskalować miernik.
Taki prąd można spokojnie zmierzyć modułem pomiarowym na 7106/7 a nawet czułym ustrojem magnetoelektrycznym.Jednak jak poradzić sobie ze zmierzeniem natężenia prądu płynącego w obwodzie za pomocą zwykłego miernika? Wartości natężenia będą w granicach dziesiątek, setek mikroamperów, więc bardzo małe.
Re: Pomiar prądu przy wysokim napięciu
Tak, ale prąd trzeba mierzyć albo w przewodzie masowym, albo zadbać o odpowiednią izolację miernika/modułu.
Co do ustroju magnetoelektrycznego - sam długie lata używałem miernika UM-4B, w którym najniższy zakres (najbliższy do bezpośredniego podłączenia ustroju) to było 55 µA/150 mV, tak więc jak najbardziej potwierdzam.
Oczywiście klasa izolacji takiego miernika uniemożliwiałaby jakiekolwiek przełączanie zakresów w trakcie pomiaru w przewodzie gorącym, a sam miernik należałoby postawić na odpowiedniej płycie izolacyjnej.
W przypadku pomiaru w przewodzie masowym trzeba byłoby z kolei zadbać o odpowiednio pewne umasienie, które nie rozłączyłoby się przypadkowo w trakcie pomiaru, ani nie mogłoby ulec "przepaleniu" w razie jakiegoś zwarcia.
Pozdrawiam.
Co do ustroju magnetoelektrycznego - sam długie lata używałem miernika UM-4B, w którym najniższy zakres (najbliższy do bezpośredniego podłączenia ustroju) to było 55 µA/150 mV, tak więc jak najbardziej potwierdzam.
Oczywiście klasa izolacji takiego miernika uniemożliwiałaby jakiekolwiek przełączanie zakresów w trakcie pomiaru w przewodzie gorącym, a sam miernik należałoby postawić na odpowiedniej płycie izolacyjnej.
W przypadku pomiaru w przewodzie masowym trzeba byłoby z kolei zadbać o odpowiednio pewne umasienie, które nie rozłączyłoby się przypadkowo w trakcie pomiaru, ani nie mogłoby ulec "przepaleniu" w razie jakiegoś zwarcia.
Pozdrawiam.