Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJaki stabilizator 5V o większej wydajności ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Coś tam od jakiegoś czasu sobie projektuję, ale czym wchodzę w to głębiej tym bardziej odnoszę wrażenie że zwykły stabilizator 5V/1A nie starczy mi do tegoż projektu.
Do zasilenia mam:
- 8 diod z czego w jednej chwili będą świecić tylko dwie (około 15mAx2)
- dwa standardowe serwa które będą działać chwilę i będą wyłączane (około ? mA)
- 7 diod led RGB gdzie mogą świecić nawet wszystkie sekcje (7x15mAx3 ?)
- atmega32
Jaki byście polecili do tego łatwo dostępny stabilizator 5V o większej wydajności niż 1A?
Do zasilenia mam:
- atmega32
Jaki byście polecili do tego łatwo dostępny stabilizator 5V o większej wydajności niż 1A?
Re: Jaki stabilizator 5V o większej wydajności ?
Witam.Coś tam od jakiegoś czasu sobie projektuję, ale czym wchodzę w to głębiej tym bardziej odnoszę wrażenie że zwykły stabilizator 5V/1A nie starczy mi do tegoż projektu.
Do zasilenia mam:
- atmega32
No np. 78T05? a może wystarczy LM317T 1,5A z niego wyciśniesz albo i może na 5A? np. LM 1084
Najlepiej to policz ile sumarycznie po włączeniu " wszystkiego" będzie pobieranego prądu.
- Tomasz Gumny
- -
Zacznijmy od tego, że sumaryczny prąd przekracza 200mA, zatem nie obędzie się bez driverów. Te z kolei można zasilać z napięcia niestabilizowanego, więc problem sam się rozwiąże.
Dla wersji TQFP lub MLF jest 400mA:Zacznijmy od tego, że sumaryczny prąd przekracza 200mA...
Niestety autor nie podaje typu obudowy.
Przy liczeniu sumarycznego prądu dla sprawdzenia tego parametru mikrokontrolera, nie sumuj czasem prądu serw, gdyż one nie będą zasilane z mikrokontrolera, a jedynie nim sterowane.
Oczywiście prąd serw do obliczenia stabilizatora jest potrzebny. Patrząc jednak na pierwszy post, bez liczenia sądzę, że spokojnie 78T05 wystarczy, no chyba, że serwa to jakieś potwory
Wersja atmega32 to wersja w standardowej obudowie DIP. Na razie niestety nie mam narzędzi (głównie dobra lutownica) do smd więc robię wszystko na elementach przewlekanych.
Serwa jak mówiłem, będą zwykłe jakieś o standardowym prądzie.
Serwa jak mówiłem, będą zwykłe jakieś o standardowym prądzie.
- Tomasz Gumny
- -
Serwo, zależnie od wielkości, może pobierać od kilkudziesięciu mA do kilku A a w momencie zablokowania odpowiednio więcej. Najlepiej byłoby zasilać:Serwa jak mówiłem, będą zwykłe jakieś o standardowym prądzie.
-procesor z niewielkiego stabilizatora (5V);
-drivery LEDów bezpośrednio ze źródła napięcia (?V);
-serwa z osobnego regulatora (4..6V).
No a co się dzieje na przykład w modelach samochodów w skali 1:10 dajmy na to (mam taki model więc wiem co piszę). Tam jest BEC o wydajności 1,5A i ma "uciąg" co najmniej dwóch serw, jedno serwo kierownicze a drugie ewentualnie podpięte pod trzeci kanał. Więc te 1,5A starcza na dwa jakieś tam serwa. To jak dam taki 78T05 to powinien dać radę.
- Tomasz Gumny
- -
Jaki pakiet jest w takim aucie?
TakTo jak dam taki 78T05 to powinien dać radę.
Patrząc jednak na pierwszy post, bez liczenia sądzę, że spokojnie 78T05 wystarczy, no chyba, że serwa to jakieś potwory
Ja mam Lipo 5000mAh z prądem rozładowania 20C a w szczytach 30C.Jaki pakiet jest w takim aucie?
- Tomasz Gumny
- -
Dokładnie, 2S.2S?
- Tomasz Gumny
- -
Zatem powinien to być stabilizator o niskim spadku napięcia:
http://www.tme.eu/pl/katalog/stabilizat ... 98d98.html
O prądzie można będzie coś powiedzieć, gdy podasz prąd pobierany przez serwa i odbiornik. Światła najlepiej byłoby zasilać sprzed stabilizatora.
http://www.tme.eu/pl/katalog/stabilizat ... 98d98.html
O prądzie można będzie coś powiedzieć, gdy podasz prąd pobierany przez serwa i odbiornik. Światła najlepiej byłoby zasilać sprzed stabilizatora.
Ja bym dał do serw mało że oddzielny stabilizator np na LM317 to jeszcze dołożyłbym ograniczenie prądowe tak 1.0-1.5A bo pakiet jest niezły.
Każdy stabilizator trochę większej mocy wymaga solidnego radiatora. Moja propozycja, to nie szukanie jakiegoś wymyślnego stabilizatora w postaci układu scalonego, tylko powrót do podstaw. Wtórnik emiterowy na tranzystorze mocy na trochę wiekszym radiatorze, w którego bazie jest dioda zenera 5,6V (podlączona z bazy do masy) załatwi sprawę nawet przy poborze prądu rzędu 10A i wiecej. Proste i skuteczne.
W ten sposób są rozwiązywane zasilacze nieco starszych odbiorników telewizyjnych (czarnobialych) przeznaczonych do samochodu. Oczywiście w tym przypadku na wyjściu stabilizatora jest napięcie rzędu 11 do 12V.
W ten sposób są rozwiązywane zasilacze nieco starszych odbiorników telewizyjnych (czarnobialych) przeznaczonych do samochodu. Oczywiście w tym przypadku na wyjściu stabilizatora jest napięcie rzędu 11 do 12V.