Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

poszukuje schematu videa HITACHI - VT-M619EM Pomozcie!!!

majk
-
-
Kontaktowanie:
poszukuje schematu videa HITACHI - VT-M619EM Pomozcie!!!

Postautor: majk » 30 mar 2003, o 18:39

Mam problemy z uzyskaniem koloru.Kupilem nowa glowice wizyjna,a tu koloru jak nie ma tak nie ma,przelozylem o 180 stopni i dalej to samo.malo tego glowica jest nowiusienka a procz czarnobialego obrazu mam 1 dlugi pasek zaklucajacy sygnal,tak jakby glowica byla porysowana /to od razu wykluczam bo jest "czysciutka" jak zloto / lub niedostrojona .Czy ktos wie czy w takim modelu videa jest jakas peerka gdzie mozna jeszcze procz turningu dostroic glowice??Jezeli tak to gdzie to jest bo nie mam schematu i narazie nic nie wykombinuje ....;-)Moze ktos ma takie samo video ,bawil sie nim i wie gdzie tkwi problem??
bede bardzo wdzieczny za wszystkie odpowiedzi ...
pozdrawiam
//majk

gavi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gavi » 16 kwie 2003, o 08:23

Prawdopodobnie masz mechanicznie źle ustawione prowadzenie taśmy. Opisz DOKŁADNIE jak wygląda ten pasek na ekranie , to może coś ci podpowiem.

Gość

Postautor: Gość » 28 kwie 2003, o 19:32

Zakładając,że kupiłeś właściwą głowicę to jedyną możliwą regulacją jest punkt przełączania, oznaczony na płycie jako SW. Nie zalecam ruszania regulacji mechanicznych tzn. położenia głowicy synchro (po prawej stronie głowicy wideo) jak i wysokości zabieraków. Jeśli to zrobiłeś będzie trochę zabawy i potrzeba wiele cierpliwości (zakładając,że nie posiadasz kasety testowej i oscyloskopu) do uzyskania efektu.Pasek w górnej części obrazu świadczy o złym ustawieniu zabieraka lewego,w dolnej - prawego.Podobne efekty daje złe ustawienie głowicy synchro. Koniecznie sprawdź jakość rolki.Uszkodzona rolka przesuwa prowadzenie taśmy.Z własnego doświadczenia wiem,że wszelkie problemy (około 90%) z magnetowidami są następstwem gum ( rolka,paski) i wyschniętych elektrolitów. Szczególna uwagę trzeba zwrócić na elektrolity przetwornicy i w przypadku wyschnięcia któregokolwiek - wymienić WSZYSTKIE. Tętnienia na liniach zasilania mogą powodować brak koloru. Przyjemnej "zabawy" !!!

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”