Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięLicznik energii elektrycznej
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam. Ostatnio wpadł mi w oko temat z miesięcznika EDW na temat budowy licznik energii elektrycznej (jest to kit a chciałbym stworzyć coś własnego:D). Niestety nie mogę dostać specjalizowanego układu scalonego typu AD7750 dlatego chciałbym kolegów prosić o radę w jaki sposób można być to prościej zrealizować nie używając tego typu układów. Wystarczył by mi pomiar napięcia, prądu, mocy, i energii elektrycznej w kWh. Z góry dziękuje za pomoc
- Tomasz Gumny
- -
Re: Licznik energii elektrycznej
W Alfine możesz kupić ADE7755 i ADE7757 poniżej 5,-. W TME są dostępne inne układy serii ADE od 12.50,-.[...] Niestety nie mogę dostać specjalizowanego układu scalonego typu AD7750
- Łukasz Krysiewicz
- -
Spora część MSP430 (układy z oznaczeniem: FE42xx, F47xx, AFE2xx) to mikrokontrolery przystosowane do pomiaru energii (budowa liczników 1 oraz 3 fazowych).
Informacje o układach możesz znaleźć na stronach TI
Informacje o układach możesz znaleźć na stronach TI
Mógłby kolega podrzucić jakiś przykładowy projekt takie licznika na jednym z tych układów\???
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
Maxim ma ostatnio sporo ciekawych rozwiązań mierników energii 71M6542F-IGT/F, 78M6613-IM/F. Układy dostępne jako darmowe sample.
Niektóre są już z rdzeniami 80515, oraz wyjściami RS, ISP, display LCD.
Niektóre są już z rdzeniami 80515, oraz wyjściami RS, ISP, display LCD.
- Łukasz Krysiewicz
- -
Popatrz sobie na 1 fazowy licznik energii wykonany "na układzie" AFE2xx (układ startowy MSP430AFE EVM )Mógłby kolega podrzucić jakiś przykładowy projekt takie licznika na jednym z tych układów\???
Tutaj znajdziesz dokumentację techniczną licznika.
Okej...ale nie dałoby się tego wykonać np na jednym z układów Atmela???
- Łukasz Krysiewicz
- -
zakładam, że nie będzie z tym problemu,Okej...ale nie dałoby się tego wykonać np na jednym z układów Atmela???
przeanalizuj budowę "MSP430AFE EVM" i spróbuj zastąpić MSP430 odpowiedznikem z rodziny Atmela,
( do pomiaru napięcia i prądu AFE25x, używa przetwornik A/C typu sigma-delta o rozdzielczości 24 bitów, czestotliwość pomiaru A/C ustalono na 3906 Hz, co przy częstotliwości sygnału wejsciowego 50 Hz daje prawie 80 próbek pomiarowych na okres sinusoidy, ... dokladniejsze dane znajdziesz w dokumentacji licznika )