Mam leciwy, ale o przyzwoitych parametrach oscyloskop Philpsa PM3266. Pewnego ranka oba kanały powędrowały poza górną krawędź ekranu i nie bardzo mają ochotę zjechać niżej. Gdy zrobię INVERT jednego kanału i wyświetlę ADD obu kanałów, to da się obniżyć obraz, ale i tak jest w "górnym" zakresie.
Napięcia zasilające pomierzyłem - są niemal idealne.
Moduł końcowy odchylania pionowego obejrzałem. Jeden z układów hybrydowych (na zdjęciu) wygląda nieco podejrzanie, ale ze schematu wynika, że to są chyba dwa rezystory dużej mocy. Pomiar wskazuje, że to prawdopodobnie dwa identyczne rezystory 493Ω.
Cały tor Y wygląda dość symetrycznie i napięcia są niemal równe. Różnica pojawia się dopiero na wyjściach Y1 i Y2 na lampę: 21V i 33V. Regulując R658 (prawy dolny róg schematu) udało mi się doprowadzić do tego, że oba kanały widać w górnej połówce ekranu, ale to wszystko co da się zrobić.
Gdzie szukać usterki?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięOscyloskop PHILIPS PM3266 - obraz poza ekranem
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Tomasz Gumny
- -
- Jacek Bogusz
- -
- Kontaktowanie:
Re: Oscyloskop PHILIPS PM3266 - obraz poza ekranem
Trochę takich przyrządów przewinęło mi się przez ręce, ale to było całe lata temu Zastanawiające jest to, co napisałeś - oba kanały jednocześnie. Wygląda to na brak lub "odjechanie" jakiegoś poziomu odniesienia, uszkodzenie wspólnego elementu ustalającego ten poziom. W takim przypadku pomiary napięć względem masy raczej nic nie wykażą, ponieważ niekoniecznie właśnie ona jest wspólnym poziomem odniesienia dla obu kanałów. Niekoniecznie półprzewodnik - może suwak jakiegoś potencjometru? Patrząc na amplitudy napięć (tzn. rozważam mój przyrządzik czy da radę) - mogę Ci zaproponować wypożyczenie przystawki oscyloskopowej do "przedzwonienia" torów Twojego oscyloskopu.
- Tomasz Gumny
- -
Kusiło mnie, żeby sprawdzić gdzie wypadnie linia przy odłączonych elektrodach Y1/Y2. Przy sprawnej lampie powinna wypaść w pobliżu połowy wysokości ekranu. Czy będzie to bezpieczne dla lampy?Trochę takich przyrządów przewinęło mi się przez ręce
Dlatego zacząłem od napięć zasilających.Zastanawiające jest to, co napisałeś - oba kanały jednocześnie.
Na początku toru napięcia są niskie, ale na wejściu końcówki jest 6V a na wyjściu 30V, więc raczej bym zauważył różnicę, ale masz rację -będę musiał zmierzyć napięcia różnicowo.W takim przypadku pomiary napięć względem masy raczej nic nie wykażą, ponieważ niekoniecznie właśnie ona jest wspólnym poziomem odniesienia dla obu kanałów.
Poruszyłem wszystkie jakie znalazłem w bloku odchylania Y i wzmacniaczu (bez wstępnego, bo jest obudowany ekranem).może suwak jakiegoś potencjometru?
Na razie powalczę z miernikiem w dłoni, bo wydaje mi się, że takie "statyczne" uszkodzenie powinno dać się odnaleźć. Niemniej dziękuję za propozycję i zgłoszę się, gdy okaże się, że muszę coś obejrzeć.[...] mogę Ci zaproponować wypożyczenie przystawki oscyloskopowej do "przedzwonienia" torów Twojego oscyloskopu.
- Jacek Bogusz
- -
- Kontaktowanie:
Moim zdaniem nie powinno być problemu. Gdybyś odłączył X i Y, to powstałby punkt, który mógłby uszkodzić luminofor, ale przy odłączeniu samych torów Y nie powinno być problemu. Co prawda nie wiem czy coś nie zgromadzi się na wiszących w powietrzu elektrodach, ale... Wiele razy robiliśmy takie eksperymenty przy okazji bebeszenia różnych oscyloskopów i przeżywałyKusiło mnie, żeby sprawdzić gdzie wypadnie linia przy odłączonych elektrodach Y1/Y2. Przy sprawnej lampie powinna wypaść w pobliżu połowy wysokości ekranu. Czy będzie to bezpieczne dla lampy?
- Tomasz Gumny
- -
Teraz złożyłem oscyloskop do kupy, ale wrócę do niego, bo jest za dobry, żeby go tak zostawić. Skoro masz kontakt z serwisem, to może wiesz czy te układy scalone OQ0012, które występują w całym oscyloskopie i układy hybrydowe są jakoś dostępne lub mają jakieś odpowiedniki.
Czy ktoś serwisuje starsze przyrządy pomiarowe Philpsa?
Czy ktoś serwisuje starsze przyrządy pomiarowe Philpsa?
- Jacek Bogusz
- -
- Kontaktowanie:
Tomek, pisałem o swojej wcześniejszej pracy. Ten zakład już nie istnieje, a ja też później tylko okazyjnie zajmowałem się serwisem i to przeważnie własnych przyrządów lub znajomych. Teraz nie wiem gdzie zdobyć układy lub kto serwisuje przyrządy, straciłem kontakt z tzw. branżą. Kiedyś kupowaliśmy wprost od Philips'a.