Posiadam programator mikrokontrolerów '51 -Pr89AT.programator jakieś dwa lata temu zakupiony w EP.
Pracowałem na nim pod system Windows 98 i wszystko było OK,Obecnie mam Widowsa XP i przy prubie zaprogramowania kości At 89C2051 wyświetla "błąd programu lub programatora".Pruby przeprowadzałem z kością w podstawce i bez kości błąd był cały czas ten sam.Posprawdzałem wszystko co możliwe i nie doszukałem się żadnej usterki,nie wiem może należy zmienić ustawienia w Windowsie ?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z programatorem AVT-518
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
-
- -
Re: Problem z programatorem AVT-518
Program ktorym programujesz (Pr89AT) jest dosc prosty i nie sprawdza czy wybrany port ComX jest dostepny. To znaczy ze mimo ze podlaczyles sie pod port Com1 ustawiles w Pr89AT Com1 to programator od razu bedzie dzialal. Moze byc tak ze inny program korzysta juz z tego portu. Sprobuj uzyc np. ten program terminal by Br@y++ by sprawdzic czy masz dostep do wybranego portu
- Łukasz Krysiewicz
- -
ewentualnie możesz użyć programu Free Serial Port Monitor i podejrzeć transmisję danych
W FSPM ustawiasz port COM, na którym programator "rozmawia" z płytką i podglądasz transmisję danych,
od razu zobaczysz czy programator wysyła dane i czy płytka mu odpowiada,
P.S.
żeby wykluczyć uszkodzenie sprzętu możesz również cały zestaw sprawdzić na win z systemem 98
pozdrawiam
W FSPM ustawiasz port COM, na którym programator "rozmawia" z płytką i podglądasz transmisję danych,
od razu zobaczysz czy programator wysyła dane i czy płytka mu odpowiada,
P.S.
żeby wykluczyć uszkodzenie sprzętu możesz również cały zestaw sprawdzić na win z systemem 98
pozdrawiam
Program dla AVT-518 działa w DOS-ie. Nie sądzę aby Free Serial Port Monitor był w stanie podejrzeć komunikacje, która odbywa się bez pośrednictwa sterowników.ewentualnie możesz użyć programu Free Serial Port Monitor i podejrzeć transmisję danych
(...)
Zmieniłeś system, a czy przy okazji nie zmieniłeś komputera?
Jeśli tak, to czy COM jest fizycznie na płycie głównej, czy może to przejścówka USb lub karta PCI/PCIexpress?
Program AVT-518 zadziała TYLKO z COM-ami na płycie głównej lub na złaczach (historia) ISA.