Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

prostowanie prądu

Siemowit 11
-
-
prostowanie prądu

Postautor: Siemowit 11 » 6 cze 2011, o 16:46

Witam, kupiłem transformator elektroniczny 11,5V i 4,3A niestety wychodzi mi prąd zmienny, a potrzeba mi stałego. Zakupiłem mostek gretza KBU 6M (6A 1000V) jednak wiem że prąd wtedy płynie już w jedną stronę ale impulsami no więc kupiłem kondensator 2200 µF 16 V. dowiedziałem się również, że mostek podwyższa napiecie o jakiś współczynnik tylko nie wiem jaki. Wobec tego proszę o informacje o ile podniesie sie napięcie jaki potrzebny będzie stabilizator (prosiłbym o konkretny model) i w ogólny schemat, bo wiem że najpierw transformator potem mostek potem właśnie co?? z góry dzięki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-

Re: prostowanie prądu

Postautor: Tomasz Gumny » 6 cze 2011, o 17:29

Do czego ma służyć ten zasilacz?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 6 cze 2011, o 19:57

Później układ LC... tak było by najładniej, a później jeśli konieczne jakiś stabilizator.

Do czego ma służyć, jaki będzie pobór prądu, jakiego napięcia oczekujesz... to podstawowe pytania na teraz.

A tak między nami, stwierdzenie że mostek podwyższa napięcie, to spore nadużycie.

Siemowit 11
-
-

Postautor: Siemowit 11 » 6 cze 2011, o 21:09

Zasilać tym będę ogniwo peltiera ok.48W po wyjściu z transformatora wychodzi 11,5v i 4,3A tylko jest to prąd zmienny a ja potrzebuję stałego o tych samych wartościach

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-

Postautor: Tomasz Gumny » 6 cze 2011, o 21:29

Większość transformatorów "elektronicznych" wymaga do startu pewnego minimalnego obciążenia (dla 50VA może to być 10..20VA). Zwykle wymagane jest również, aby obciążenie miało charakter rezystancyjny. Kondensator wygłądzający poprzedzony prostownikiem takiego charakteru na pewno mieć nie będzie, zatem może zajść konieczność wstępnego obciążenia "transformatora" żarówką lub rezystorem.
Na wyjściu dostajesz napięcie sinusoidalnie zmienne 50Hz zmodulowane amplitudowo przebiegiem prostokątnym 30..100kHz. Dlatego prostownik powinien być zbudowany z szybkich diod a kondensator elektrolityczny mieć niską indukcyjność. Przy tym wszystkim ogniwa Peltiera powinny być zasilane stosunkowo dobrze wygładzonym napięciem.
Podsumowując: zwróć ten transformator "elektroniczny" i kup zwykły.

000andrzej
-
-

Postautor: 000andrzej » 2 lip 2011, o 22:10

... Przy tym wszystkim ogniwa Peltiera powinny być zasilane stosunkowo dobrze wygładzonym napięciem...
Co do zakupu zwykłego transformatora zgadzam się w pełni. Co do napięcia stałego - zgadzam się o dobrym wygładzeniu - niekoniecznie stabilizowaniu.
Podsumowując - nowe trafo + mostek + kondensator jako filtr wygładzający wystarczy.
Co do podwyższania napięcia - Napięcie skuteczne jakie jest podawane, po wygładzeniu zostanie podwyższone do napięcia maksymalnego, czyli około √ 2 razy większe. Na diodach będziesz miał spadek po około 0,7V czyli za mostkiem musisz przyjąć ok. 1,4V mniejsze.

Przykładowo trafo 9,5V po wyprostowaniu i wygładzeniu będzie miało 9,5*1,41-1,4 = 12V
To czysto teoretycznie w zależności od rzeczywistego spadku na diodach, ale można to przyjąć.

PS. A nie taniej będzie dokupić za 20 zł zasilacz impulsowy na prąd stały? Będzie mniejszy i będzie miał większą sprawność niż tradycyjny zasilacz. Zobacz na portalach aukcyjnych, jest tego trochę.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-

Postautor: rafal.220 » 31 paź 2012, o 20:25

Witam, kupiłem transformator elektroniczny 11,5V i 4,3A niestety wychodzi mi prąd zmienny
Z tego co tu czytam, to jest to impulsowy zasilacz do żarówek halogenowych.
Niestety na wyjściu w tego typu zasilaczach przebieg jest raczej prostokątny, a nie sinusoidalny.
Z uwagi na to iż rdzeniem samego trafo jest ferryt, lub inny kompozyt, to częstotliwość wyjściowa też jest wyższa, a więc zastosowanie mostka prostowniczego KBU6M jest raczej nie zbyt dobrym rozwiązaniem.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”