Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięświatełko rowerowe jako sterownik do lamp
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam!
posiadam płytkę ze starego, Chińskiego światełka rowerowego na 3V i chciałbym go przerobić (dając triaki zamiast diod) tak aby było sterownikiem do lamp np. na 230V.
Wiecie jakie triaki użyć? Czy mogą być TIC206D czy lepiej jakieś tranzystory?
posiadam płytkę ze starego, Chińskiego światełka rowerowego na 3V i chciałbym go przerobić (dając triaki zamiast diod) tak aby było sterownikiem do lamp np. na 230V.
Wiecie jakie triaki użyć? Czy mogą być TIC206D czy lepiej jakieś tranzystory?
Proste czy nie, to trzynastolatkowi należy odradzić zabawę z napięciem 230V.
Odpuść triaki Kolego, daj tranzystory i zrób sobie "migadełko" na 12V lub 24V.
A jak lubisz wyzwania to zainstaluj darmową wersje BASCOMA, i zrób sobie "mrygadełko" na 5V ale sterowane mikrokontrolerem. Będziesz miał bezpieczne a do tego satysfakcje, że umiesz programować uP
A jak lubisz wyzwania to zainstaluj darmową wersje BASCOMA, i zrób sobie "mrygadełko" na 5V ale sterowane mikrokontrolerem. Będziesz miał bezpieczne a do tego satysfakcje, że umiesz programować uP
No jak chcesz sterować wiekszymi obciążeniami, to daruj sobie tranzystory i zastosuj triaki zasilane z 12 czy 24V. Będzie taniej (brak lub mniejsze radiatory, ponadto tranzysory dużej mocy są droższe od triaków).Proste czy nie, to trzynastolatkowi należy odradzić zabawę z napięciem 230V.
3,3V będzie jeszcze bezpieczniejszeA jak lubisz wyzwania to zainstaluj darmową wersje BASCOMA, i zrób sobie "mrygadełko" na 5V ale sterowane mikrokontrolerem. Będziesz miał bezpieczne a do tego satysfakcje, że umiesz programować uP
Osoba niepełnioletnia, możesz pracować przy 230V, ale pod nadzorem osoby dorosłem z odpowiednimi kwalifikacjami.
wiem ze nie powinienem jeszcze "bawić" się takim napięciem ale tato jest elektrykiem i mnie dobrze pilnujeProste czy nie, to trzynastolatkowi należy odradzić zabawę z napięciem 230V.
A co do zastosowania tranzystorów to nie jestem pewien czy wytrzymają żarówki większe niż 60-Watowe dlatego wolę zastosować triaki, kupić jakąś ładną obudowę i można było tym "mrugać" na jakichś imprezach domowych typu urodziny czy sylwester.
BASCOMA mam i powoli się na nim uczę lecz wolę najpierw opanować podstawy i jakieś kity AVT a dopiero później będę uczył się programować mikrokontrolery
Są tranzystory i tranzystory... są i takie, które "wytrzymają" wiele kW obicążenie, a nie tylko pojedyncze W (poza tym świadomie ująłem to w cudzysłów, bo to trochę inaczej wygląda w rzeczywistości).A co do zastosowania tranzystorów to nie jestem pewien czy wytrzymają żarówki większe niż 60-Watowe
Jak u Ciebie z angielskim, poczytaj sobie trochę dokumentacji, lub nawet polskich opisów choćby na wiki.
Ale powtórzę zdanie poprzedników, im wyższe moce i/lub napięcia, tym bardziej jest to niebezpieczne.
z angielskiego wychodzi mi na koniec roku "dobry" i jestem z tej oceny zadowolony a co do opisów- czytam starą książkę Dietera Nührmanna "elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz" skończyłem dział "elementy" i zaczynam "układy"
o tranzystorach już czytałem, ale niewiele dlatego nie wiem jakie tranzystory i jakiej mocy użyć do tego "mrugadełka"
o tranzystorach już czytałem, ale niewiele dlatego nie wiem jakie tranzystory i jakiej mocy użyć do tego "mrugadełka"
tak jak mówiłem przy każdym nowym układzie który jest na większe napięcie pilnuje mnie tato który jest elektrykiem, i wiedzę tez posiadam, podstawy rozumiem i zrobiłem już kilka SWOICH układów DIY np. kolorofon- nie miałem z nim żadnych problemów a można podłączyć do niego nawet 660-watowe lampy
a co do utraty życia lub zdrowia fakt faktem ze kilka razy przez głupotę lub nieuwagę mnie popieściło ale nic mi nie jest i jak to w życiu bywa pewnie jeszcze nie raz mnie popieści ;D
a co do utraty życia lub zdrowia fakt faktem ze kilka razy przez głupotę lub nieuwagę mnie popieściło ale nic mi nie jest i jak to w życiu bywa pewnie jeszcze nie raz mnie popieści ;D
jestem optymistą i chce długo żyć. Ale chyba każdego elektronika/elektryka popieściło i to nie raz, a tato tez nie zawsze ma 6 godzin wolnego czasu i siły po ciężkiej nocy w pracy
staram się być ostrożny, ostatnio 230V poczułem jakieś 2 lata temu wtedy zaczynałem się interesować elektroniką a "prądu nie widać".
staram się być ostrożny, ostatnio 230V poczułem jakieś 2 lata temu wtedy zaczynałem się interesować elektroniką a "prądu nie widać".
A wiesz kto to jest pesymista?? To optymista, tylko że dobrze poinformowany.jestem optymistą i chce długo żyć.
I właśnie dlatego człowiek powinien być 20 razy ostrożniejszy, niż gdyby było go widać (a i wówczas powinien być śmiertelnie poważny przy próbach z takimi napięciami).wtedy zaczynałem się interesować elektroniką a "prądu nie widać".
Optymizm- jest przeciwieństwem pesymizmu. Podkreśla stosunek do życia w którym świat postrzegamy przede wszystkim jako pozytywne miejsce, jako coś dobrego.
Pesymizm– postawa wyrażająca się w skłonności do dostrzegania tylko ujemnych stron życia, negatywnej oceny rzeczywistości oraz przyszłości.
Jestem poważny i ostrożny przy wysokich napięciach.
to by było chyba tyle co do tego tematu, wielkie dzięki za pomoc i porady.
Pesymizm– postawa wyrażająca się w skłonności do dostrzegania tylko ujemnych stron życia, negatywnej oceny rzeczywistości oraz przyszłości.
Jestem poważny i ostrożny przy wysokich napięciach.
to by było chyba tyle co do tego tematu, wielkie dzięki za pomoc i porady.
Usunąłem poprzedni wpis gdyż temat pomerdał mi się z innymi, tak to jest jak się śledzi wiele różnych wątków. Tu chodzi nie "z 230 do 3V" tylko odwrotność.
Nt. niebezpieczeństwo było dużo, nie będę się powtarzał. Do sterowania z gotowej płytki elementów będących pod 230VAC zastosuj optotriaki. Tym sposobem przynajmniej ta część układu nie będzie "kopać" bo będzie odseparowana od sieci.
Nt. niebezpieczeństwo było dużo, nie będę się powtarzał. Do sterowania z gotowej płytki elementów będących pod 230VAC zastosuj optotriaki. Tym sposobem przynajmniej ta część układu nie będzie "kopać" bo będzie odseparowana od sieci.