Witam
Niedawno kupiłem zestaw avt 5245 zegar widmowy. Po podłączeniu zegar nie działa. Wiatrak się kręci, napięcie się indukuje. Natomiast zauważyłem, gdy włączam zegar to diody LED 1 - 8 zapalają się na 1/5 sekundy. Natomiast potem już nic się nie dzieje. Może robił ktoś ten układ. Proszę o pomoc, każda uwaga jest cenna.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZegar wiedmowy - problem
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Witam .
Może coś ci doradzę mimo że tego nie robiłem , oglądam sobie schemat i jak masz sprawny prosesorek w tym układnie to powinno to działać be z problemów .
Ale sprawdź kolejno kilka połączeń :
1- zobacz czy masz dobrze przylutowany tranzystor T1 i czy nie ma uszkodzeń/przerw na ścieżce od procesora do T1 .
2- sprawdź sam tranzystor T1 czy nie wlutowałeś go odwrotnie .
3- sprawdź prawidłowość wlutowania diod LED czy nie są odwronie .
4- jeśli masz diody LED lub przynajmniej jedną na mniejszy prąd np 2mA wymień którąś z diod LED na coś takiego , w zestawach można trafić na LED'y 20mA a te mogą poprostu nie działać bo dostają za mały prąd
To nic nowego że zestawy AVT nie działają po zmontowaniu )
No i myślę że cała strona mechaniczna działa prawidłowo )
Może coś ci doradzę mimo że tego nie robiłem , oglądam sobie schemat i jak masz sprawny prosesorek w tym układnie to powinno to działać be z problemów .
Ale sprawdź kolejno kilka połączeń :
1- zobacz czy masz dobrze przylutowany tranzystor T1 i czy nie ma uszkodzeń/przerw na ścieżce od procesora do T1 .
2- sprawdź sam tranzystor T1 czy nie wlutowałeś go odwrotnie .
3- sprawdź prawidłowość wlutowania diod LED czy nie są odwronie .
4- jeśli masz diody LED lub przynajmniej jedną na mniejszy prąd np 2mA wymień którąś z diod LED na coś takiego , w zestawach można trafić na LED'y 20mA a te mogą poprostu nie działać bo dostają za mały prąd
To nic nowego że zestawy AVT nie działają po zmontowaniu )
No i myślę że cała strona mechaniczna działa prawidłowo )
Mam dokładnie tak samo
Witam!Po podłączeniu zegar nie działa. Wiatrak się kręci, napięcie się indukuje. Natomiast zauważyłem, gdy włączam zegar to diody LED 1 - 8 zapalają się na 1/5 sekundy.
No i znalazłem. Błąd przy fotodiodzie we wskazówce. AVT dołaczyła troche inną diode niż autor, ta z AVT ma pow. czynną tą półokragła a nie płaską wystarczy przelutować tak aby fotodioda po wygięciu o 90' leżała płaską częścią na płytce a brzuszkiem w kierunku diody nadawczej. Jeszcze pozostaje skorygować diode nadawczą i działa.
Teraz walczę z wibracjami musze przyspieszyć wskazówkę żeby tak nie mrugało a to oznacza wzrost wibracji.
Re: Zegar wiedmowy - problem
Walke z dokuczliwymi wibracjami zaczana sie i konczy zazwyczaj b. dokladnym wywazaniem konstrukcji.
Re: Zegar wiedmowy - problem
Łot cieba filozof sie znalazł!Walke z dokuczliwymi wibracjami zaczana sie i konczy zazwyczaj b. dokladnym wywazaniem konstrukcji.