Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

jak zrozumieć jak sie polaryzuje tranzystory bipolarne

maniuś
-
-
jak zrozumieć jak sie polaryzuje tranzystory bipolarne

Postautor: maniuś » 17 mar 2011, o 18:42

witam.
czy może mi ktoś wyjaśnić jaka jast zasada polaryzacji tranzystorów pnp i npn w układach: we wb wc i stanach aktywnym, nasycenia, zatkania czyli 18 układów pracy;d i tak zeby zrozumieć kiedy które zródło ma mieć wyższe napięcie E1 i E2 i dlaczego, wiem że trzeba patrzeć na obszary n i p
ale nie potrafię tego pojąć :605:

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 17 mar 2011, o 19:56

Proponuję przeglądnąć te zasoby jest tam wiele o tranzystorach i to wyjaśnione w prosty sposób. Oto przykład

maniuś
-
-

Postautor: maniuś » 17 mar 2011, o 20:09

http://config-deb.jogger.pl/2008/10/28/ ... larny-npn/ w tym temacie znalazłem sposób polegający na wzorze dla npn Ve<Vb<Vc i pnp Ve>Vb>Vc który polaryzuje do stanu przewodzenia ale jak mam te wzory wykorzystać zeby działały również w stanach nasycenia i aktywnym?

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 18 mar 2011, o 07:57

Wybacz ale ja tej strony napisanej szara czcionka na granatowym tle nie bede czytał więc i nie odpowiem na to pytanie, zadaj sobie trud i poczytaj naprawdę fajne materiały z linku który Ci podałem.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”