Jako że jest to mój pierwszy post chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.
Mam zamiar zbudować sterownik który będzie odczytywał temperaturę z 2 termopar typu K i będzie sterował dwoma przekaźnikami ssr. Sterownik ten chcę podpiąć pod komputer poprzez port USB. Jak na moje doświadczenie, wiedzę i umiejętności to wysoko postawiona poprzeczka. Dlatego też piszę ten post by się was poradzić.
Całość chcę zbudować na układzie FT4232H i dwóch MAX6675.
Pierwsze moje pytanie to czy da się połączyć te dwa układy bez użycia mikrokontrolera?
Schemat podobnego połączenia maxa do układu ft232 jest na stronie chinwah-engineering.com
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięOdczyt temperatur z termopar K i sterowanie przekaźnikami
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Odczyt temperatur z termopar K i sterowanie przekaźnikam
NiePierwsze moje pytanie to czy da się połączyć te dwa układy bez użycia mikrokontrolera?
Pozdrawiam
Czajnik
Re: Odczyt temperatur z termopar K i sterowanie przekaźnikam
Przez USB, to może być problem, no chyba że kolega posiada swój "pomysł" , albo wykorzystał w nietypowy sposób układy logiczne których przeznaczenie jest "inne"Pierwsze moje pytanie to czy da się połączyć te dwa układy bez użycia mikrokontrolera?
>Kolega pisał o dwóch termoparach typu K, a więc można to zrobić wykorzystując wejście liniowe karty dźwiękowej + zewnętrzny wzmacniacz sygnału. (zapewnienie odpowiedniej rozdzielczości pomiaru)