Witam wszystkich na forum to mój pierwszy post nazywam się Tomasz z góry przepraszam jak ktoś uważa że to lamerskie pytanie ale jestem słaby w elektronice .
Mam uszkodzony sterownik w samochodzie i on podaje masę na cewkę przekaźnika (a w zasadzie jest problem z ta masą bo przekaźnik klika caly czas i rozwiera wszystkie obwody w aucie ) Chciałbym rozciąć ten obwód miedzy sterownikiem a przekaźnikiem i wstawić tam układ całkujący na tranzystorze w układzie OC i przekażniku (cewka 120 ohm).Widziałem kiedyś dawno temu taki układ i to chodziło ale nie wiem jak to wykonać proszę o jakiś schemat z góry dziękuję .

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUklad całkujacy na tranzystorze i przekażniku
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Tak chciałbym zamiast klikania mieć sygnał ciągły .Po prostu chciałbym przeciąć ten przewód idący od sterownika do cewki przekaźnika( minus cewki) i tam wstawić układ który by mi ustabilizował wygładził nie wiem jak to nazwać fachowo ten falujący sygnał (-12) z sterownika .Widziałem kiedyś jak takie coś było zrobione na 1 tranzystorze hulało. Dzięki za zainteresowania .
Nie bardzo widzę możliwość na jednym tranzystorze chyba ze gdzieś byś zdobył J-FET-a P z prądem wystarczającym by uciągnął przekaźnik.
Cewkę "kłapiącego" przekaźnika masz podpiętą do +U a drugi koniec sterownik dołącza do masy. Przecinasz, dajesz do sterownika przez R bazę pnp, emiter do +Uz. W kolektor dajesz jakiegoś elektrolita np. 100µF i przez R do do bazy npn który teraz będzie dołączał przekaźnik do masy ale dzięki C w sposób ciągły.
Cewkę "kłapiącego" przekaźnika masz podpiętą do +U a drugi koniec sterownik dołącza do masy. Przecinasz, dajesz do sterownika przez R bazę pnp, emiter do +Uz. W kolektor dajesz jakiegoś elektrolita np. 100µF i przez R do do bazy npn który teraz będzie dołączał przekaźnik do masy ale dzięki C w sposób ciągły.