Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

GRUNDIK TV4KS PODUSZKOWY OBRAZ

kapral
-
-
GRUNDIK TV4KS PODUSZKOWY OBRAZ

Postautor: kapral » 4 lut 2011, o 22:53

Witam i proszę o pomoc w naprawie TV jak w temacie. Na początku był obraz poduszkowaty przy szukaniu usterki zwarłem gdzieś układ STV 9306b do masy słychać było lekkie pstryknięcie i obraz się zwęził do poziomej cieniutkiej kreski. Głos jest i obraz tylko zwężony.Kupiłem nowy układ i wstawiłem go wymieniłem diodę zenera 43v bo była przepalona, kondensator 4,7 /100v sprawdziłem dławik 1 mH i jeden stabilizator 7805.Załączyłem tv i dalej to samo cienka linia przez środek ekranu. Nie wiem co dalej działać,czy by ten układ stv 9306b nie był sprawny ,czy może coś jeszcze jest na nie tak i znowu się uszkodził.Jak go sprawdzić?Wspomnę jeszcze że układ się nie grzeje tylko grzeje się stabilizator 7805i koło niego rezystor 5w. Proszę o doradę.
Ostatnio zmieniony 9 lut 2011, o 20:50 przez kapral, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Kontaktowanie:

Re: GRUNDIK TV4KS PODUSZKOWY OBRAZ

Postautor: r-mik » 9 lut 2011, o 08:43

(...)sprawdzić?Wspomnę jeszcze że układ się nie grzeje tylko grzeje się tranzystor7805i koło niego rezystor 5w. Proszę o doradę.
A jak sprawdziłeś "tranzystor" 7805?

kapral
-
-

Postautor: kapral » 9 lut 2011, o 10:36

Stabilizator napięcia podstawiłem nowy i układ scalony stv9306b nowy.
Ostatnio zmieniony 9 lut 2011, o 20:46 przez kapral, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: r-mik » 9 lut 2011, o 10:42

Tranzystor podstawiłem nowy i układ nowy.
Ciekaw byłem sprawdzenia "tranzystora", bo to raczej nie tranzystor tylko układ scalony (stabilizator napięcia).

kapral
-
-

Postautor: kapral » 9 lut 2011, o 14:57

Dzięki za poprawienie, rzeczywiście że to stabilizator,pomyliłem nazwy. Jestem amatorem w tej dziedzinie więc nie trudno o pomyłki ale w montażu się nie pomyliłem. Zamówiłem nowy układ scalony stv 9306b bo sam nie wiem czy ten jest dobry.Czytałem że niektóre choć nowe to nie działają.Proszę jeszcze o podpowiedzi co sprawdzić.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 9 lut 2011, o 21:56

Podaj napięcia jakie masz na nogach tego STV9306b.

kapral
-
-

Postautor: kapral » 11 lut 2011, o 23:15

Dzięki end za ponowną chęć pomocy.Nie zdążyłem pomierzyć tego układu bo kuzyn się zniecierpliwił że zanim ten układ dostarczy poczta to za długo potrwa i zawiózł telewizor do serwisu Grundika. Dzwonił i mają oryginalny układ scalony sprawdzony i sprawa zakończona.Natomiast ja mam już ten układ i bym chciał w przybliżeniu sprawdzić czy jest dobry to bym go ewentualnie odsprzedał.Jak to możliwe, które nogi scalaka pomierzyć miernikiem .Wiem że najlepiej to jest w obwodzie sprawdzić jak jest układ wlutowany w płytę.Prosił bym o odpowiedź.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 11 lut 2011, o 23:46

Jeśli jest nówka, nie lutowany to odsprzedaj jako sprawny. Jedynie gdzie możesz go sprawdzić to w takim właśnie TV lub zbudować podstawowy układ wg. noty aplikacyjnej, ale tej opcji nie polecam, to zbyt skomplikowane i tak na logikę do czego Ci się to przyda?
Trzymaj układ, może kiedyś będzie okazja i wymienisz komuś, lbo sprzedawać to Ci się nie opłaci w sumie - 10zł brutto nówka sztuka.

P.S.
Dzwonił i mają oryginalny układ scalony sprawdzony
Tia, pewnie z Niemiec sprowadzali, bo lepsze ;)

kapral
-
-

Postautor: kapral » 12 lut 2011, o 00:07

Dziękuję! jeszcze raz.Pozdrawiam.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”