Miał by może ktoś z was pomysła.
Robię sobie generatorek na ICL 8038, jako wskaźnik częstotliwości chciałbym wykorzystać stary analogowy wskaźnik od radmoryny. Zakres częstotliwości to jakieś 5 Hz do 30 kHz, i teraz zastanawiam się w jaki sposób najlepiej było by tą częstotliwością przestrajać napięcie w zakresie 0 - 350mV.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSterowanie Częstotliwością
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Tomasz Gumny
- -
Re: Sterowanie Częstotliwością
Trochę to pokrętnie opisałeś, ale rozumiem, że chodzi o miernik częstotliwości przebiegu wychodzącego z ICL8038? Najprościej byłoby generator ICL przestrajać napięciem i równocześnie to napięcie podawać na miernik. Tyle, że to byłby wskaźnik częstotliwości nastawionej. W dodatku z tego co pamiętam, nie da się przestrajać napięciem ICL-a w tak szerokim zakresie: 30000/5=6000 bez przełączania zakresów.
Chyba najlepiej byłoby zastosować któryś z tanich przetworników f/U, np. LM2907, ale bez przetwornika logarytmicznego lub przełączania zakresów, skala będzie mało dokładna.
Chyba najlepiej byłoby zastosować któryś z tanich przetworników f/U, np. LM2907, ale bez przetwornika logarytmicznego lub przełączania zakresów, skala będzie mało dokładna.
Przełączanie zakresów będzie jak najbardziej. Dokładność wskaźnika nie jest tutaj aż taka istotna, ma on tylko mniej więcej pokazywać częstotliwość wyjściową. Po prostu po wielo obrotowym potencjometrze nie widać w jakim położeniu się znajduje. Przeanalizowałem różne aplikacje LM-u 2907 o którym pisałeś, układ zamówiłem i będę kombinował.
A teraz jeszcze jedno zapytanko. Wieloobrotowy potencjometr; gdzie takowy tanio zakupić?
U mnie w pobliżu nie mogę nic konkretnego po niżej 30-tu Euro znaleźć. Dlaczego to ustrojstwo takie drogie?
A teraz jeszcze jedno zapytanko. Wieloobrotowy potencjometr; gdzie takowy tanio zakupić?
U mnie w pobliżu nie mogę nic konkretnego po niżej 30-tu Euro znaleźć. Dlaczego to ustrojstwo takie drogie?
Hey
Wysoka cena potencjometrów wieloobrotowych bierze stąd, że są b.skomplikowne mechanicznie. Wymagana jest duża precyzja by dokładnie trzymały proporcje: obrót / przyrost R. Nie wiem czy masz możliwości nabycia w Polsce ale tanie były np. w Marekmagda na Allegro.
Własnie z tego powodu, że na wieloobrotowych nie nie wiedziałem jaką mam ustawioną czastotę, zaprojektowałem sobie druk z Ge i kitem J-201. Przełożyłem kita i mam wszystko w jednej obudowie.
Wysoka cena potencjometrów wieloobrotowych bierze stąd, że są b.skomplikowne mechanicznie. Wymagana jest duża precyzja by dokładnie trzymały proporcje: obrót / przyrost R. Nie wiem czy masz możliwości nabycia w Polsce ale tanie były np. w Marekmagda na Allegro.
Własnie z tego powodu, że na wieloobrotowych nie nie wiedziałem jaką mam ustawioną czastotę, zaprojektowałem sobie druk z Ge i kitem J-201. Przełożyłem kita i mam wszystko w jednej obudowie.
Sorry ale od tego momentu twoja wypowiedź to dla mnie chińszczyzna.Własnie z tego powodu, że na wieloobrotowych nie nie wiedziałem jaką mam ustawioną czastotę, zaprojektowałem sobie druk z Ge i kitem J-201. Przełożyłem kita i mam wszystko w jednej obudowie.
Możliwość nabycia w Polsce często mam lecz nie zawsze i wszędzie.
Jeżeli chodzi o liczbę mnogą "wieoobrotowe" to jednym ustawiałem czastotę a drugim wsp. wypełnienia duty. Zrezygnowałem z drugiego wieloobrotowego i dałem zwykły.
Jeżeli Ci chodzi o czastotę i Ge - no cóż to takiego może być w temacie o generatorze i problemach z odczytem częstotliwości ? Może Cię zmyliły dzisiejsze imieniny Genowefy ?
Jeżeli Ci chodzi o "zaprojektowałem druk" to wyjaśnię: zrobiłem prototyp Ge na XR2206 ale denerwowało mnie że nie wiedziałem jaką miałem ustawioną czastotę. Postanowiłem umieścić go na jednym, wspólnym wraz z miernikiem f.
Jeżeli Ci chodzi o J-201, to znów zapytaj wójka Googla.
Nie mam zamiaru zmieniać oczywistych skrótów jak np. Ge czy innych stosowanych przeze mnie i znajomych elektroników, niech to robią Moderatorzy. Po prostu niekumatym nie będę udzielał porad. Pozdro w Nowym Roku i żegnam.
Jeżeli Ci chodzi o czastotę i Ge - no cóż to takiego może być w temacie o generatorze i problemach z odczytem częstotliwości ? Może Cię zmyliły dzisiejsze imieniny Genowefy ?
Jeżeli Ci chodzi o "zaprojektowałem druk" to wyjaśnię: zrobiłem prototyp Ge na XR2206 ale denerwowało mnie że nie wiedziałem jaką miałem ustawioną czastotę. Postanowiłem umieścić go na jednym, wspólnym wraz z miernikiem f.
Jeżeli Ci chodzi o J-201, to znów zapytaj wójka Googla.
Nie mam zamiaru zmieniać oczywistych skrótów jak np. Ge czy innych stosowanych przeze mnie i znajomych elektroników, niech to robią Moderatorzy. Po prostu niekumatym nie będę udzielał porad. Pozdro w Nowym Roku i żegnam.
- Tomasz Gumny
- -
A może zamiast dorabiać protezy do ICL8038 warto zainteresować się zestawem AVT5257? Płytka jest jednostronna, więc można sobie przeprasować. Pliki do zaprogramowania też są dostępne, nawet w wersji 10Hz-28kHz, czyli na taki zakres jaki teraz robisz.