Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Sterowanie Częstotliwością

Awatar użytkownika
ECC88
-
-
Sterowanie Częstotliwością

Postautor: ECC88 » 2 sty 2011, o 05:03

Miał by może ktoś z was pomysła.
Robię sobie generatorek na ICL 8038, jako wskaźnik częstotliwości chciałbym wykorzystać stary analogowy wskaźnik od radmoryny. Zakres częstotliwości to jakieś 5 Hz do 30 kHz, i teraz zastanawiam się w jaki sposób najlepiej było by tą częstotliwością przestrajać napięcie w zakresie 0 - 350mV.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-

Re: Sterowanie Częstotliwością

Postautor: Tomasz Gumny » 2 sty 2011, o 15:01

Trochę to pokrętnie opisałeś, ale rozumiem, że chodzi o miernik częstotliwości przebiegu wychodzącego z ICL8038? Najprościej byłoby generator ICL przestrajać napięciem i równocześnie to napięcie podawać na miernik. Tyle, że to byłby wskaźnik częstotliwości nastawionej. W dodatku z tego co pamiętam, nie da się przestrajać napięciem ICL-a w tak szerokim zakresie: 30000/5=6000 bez przełączania zakresów.
Chyba najlepiej byłoby zastosować któryś z tanich przetworników f/U, np. LM2907, ale bez przetwornika logarytmicznego lub przełączania zakresów, skala będzie mało dokładna.

Awatar użytkownika
ECC88
-
-

Postautor: ECC88 » 3 sty 2011, o 06:26

Przełączanie zakresów będzie jak najbardziej. Dokładność wskaźnika nie jest tutaj aż taka istotna, ma on tylko mniej więcej pokazywać częstotliwość wyjściową. Po prostu po wielo obrotowym potencjometrze nie widać w jakim położeniu się znajduje. Przeanalizowałem różne aplikacje LM-u 2907 o którym pisałeś, układ zamówiłem i będę kombinował.

A teraz jeszcze jedno zapytanko. Wieloobrotowy potencjometr; gdzie takowy tanio zakupić?
U mnie w pobliżu nie mogę nic konkretnego po niżej 30-tu Euro znaleźć. Dlaczego to ustrojstwo takie drogie?

Xweldog
-
-

Postautor: Xweldog » 3 sty 2011, o 11:09

Hey
Wysoka cena potencjometrów wieloobrotowych bierze stąd, że są b.skomplikowne mechanicznie. Wymagana jest duża precyzja by dokładnie trzymały proporcje: obrót / przyrost R. Nie wiem czy masz możliwości nabycia w Polsce ale tanie były np. w Marekmagda na Allegro.
Własnie z tego powodu, że na wieloobrotowych nie nie wiedziałem jaką mam ustawioną czastotę, zaprojektowałem sobie druk z Ge i kitem J-201. Przełożyłem kita i mam wszystko w jednej obudowie.

Awatar użytkownika
ECC88
-
-

Postautor: ECC88 » 3 sty 2011, o 12:13

Własnie z tego powodu, że na wieloobrotowych nie nie wiedziałem jaką mam ustawioną czastotę, zaprojektowałem sobie druk z Ge i kitem J-201. Przełożyłem kita i mam wszystko w jednej obudowie.
Sorry ale od tego momentu twoja wypowiedź to dla mnie chińszczyzna.
Możliwość nabycia w Polsce często mam lecz nie zawsze i wszędzie.

Xweldog
-
-

Postautor: Xweldog » 3 sty 2011, o 12:39

Jeżeli chodzi o liczbę mnogą "wieoobrotowe" to jednym ustawiałem czastotę a drugim wsp. wypełnienia duty. Zrezygnowałem z drugiego wieloobrotowego i dałem zwykły.
Jeżeli Ci chodzi o czastotę i Ge - no cóż to takiego może być w temacie o generatorze i problemach z odczytem częstotliwości ? Może Cię zmyliły dzisiejsze imieniny Genowefy ?
Jeżeli Ci chodzi o "zaprojektowałem druk" to wyjaśnię: zrobiłem prototyp Ge na XR2206 ale denerwowało mnie że nie wiedziałem jaką miałem ustawioną czastotę. Postanowiłem umieścić go na jednym, wspólnym wraz z miernikiem f.
Jeżeli Ci chodzi o J-201, to znów zapytaj wójka Googla.
Nie mam zamiaru zmieniać oczywistych skrótów jak np. Ge czy innych stosowanych przeze mnie i znajomych elektroników, niech to robią Moderatorzy. Po prostu niekumatym nie będę udzielał porad. Pozdro w Nowym Roku i żegnam.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-

Postautor: Tomasz Gumny » 3 sty 2011, o 13:08

A może zamiast dorabiać protezy do ICL8038 warto zainteresować się zestawem AVT5257? Płytka jest jednostronna, więc można sobie przeprasować. Pliki do zaprogramowania też są dostępne, nawet w wersji 10Hz-28kHz, czyli na taki zakres jaki teraz robisz.

zaba
-
-

Postautor: zaba » 4 sty 2011, o 20:07

A może konwerter częstotliwość napięcie

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”