Używam Eagle 4.13 już dość długo. Pokusiłem się nawet na utworzenie własnej biblioteki moje.lbr , w której mam najczęściej używane elementy.
Ale mam trzy problemiki:
- jak usunąć z biblioteki (własnej) element, którego już nie chcę. Był potrzebny do narysowania tylko jednego schematu. (układ scalony MC14511BCP firmy SCI LLC).
- jak przenieść z innej biblioteki do mojej gotowy element np. z biblioteki 74xx-eu popularny 7490N ? Żeby nie biegać po bibliotekach - gromadzę najczęściej używane elementy tylko w jednej mojej bibliotece.
- no i trzeci problemik: narysowałem płytkę, wygenerowałem schemat druku i dokonuję poprawek. Na schemacie wymieniam element - niech będzie ten powyżej MC14511BCP na zamiennik 7448.
Jak dokonać tego na gotowej płytce? W schemacie - no problem, ale na płytce - kłopoty.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięEagle 4.13 problemy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
jeśli cały czas pracujesz w zgodności schematu z płytką PCB to opisana sytuacja nie powinna mieć miejsca co znaczy tyle że elementy na płytce muszą aktualizować się same. jeśli tak się nie dzieje to znaczy że w którymś momencie zrezygnowałeś z wyżej wymienionej funkcji i teraz są dwa sposoby:- no i trzeci problemik: narysowałem płytkę, wygenerowałem schemat druku i dokonuję poprawek. Na schemacie wymieniam element - niech będzie ten powyżej MC14511BCP na zamiennik 7448.
Jak dokonać tego na gotowej płytce? W schemacie - no problem, ale na płytce - kłopoty.
1. usuwasz już zrobioną pcb i tworzysz od nowa jak napisał kolega wyżej
2. (sam jeszcze nie sprawdziłem) sprawdzasz za pomocą narzędzia DRC które elementy się nie zgadzają i te usuwasz ze schematu. dalej program powinien już sam przejść do pracy w trybie zgodności schematu z płytką.
matrix napisał:
- w schemacie kasujemy niechciany element.
- "wiszące" połączenia, które szły do elementu łączymy wszystkie razem na krótko !
- przechodzimy do widoku płytki i uruchamiamy wykonywanie ścieżek: Tools > Auto... > OK
Oczywiście program wyrzuci ten element i wrysuje nasze "zwarte" ścieżki.
- wracamy do schematu, wstawiamy nowy element i prawidłowo go teraz podłączamy.
- znów przełączamy na rysunek płytki i wstawiamy nowy element na płytkę.
Musi się on tam zmieścić. Potem ponownie: Tools > Auto.. > OK.
Schemacik ścieżek zostaje uzupełniony nowym elementem i prawidłowymi połączeniami.
To tyle jeśli chodzi o ten problem
A co z problemem bibliotek ?????
Dzięki za radę. Wypróbowałem i w mojej wersji działa pięknie, ale algorytm jest taki:2. (sam jeszcze nie sprawdziłem) sprawdzasz za pomocą narzędzia DRC które elementy się nie zgadzają i te usuwasz ze schematu. dalej program powinien już sam przejść do pracy w trybie zgodności schematu z płytką.
- w schemacie kasujemy niechciany element.
- "wiszące" połączenia, które szły do elementu łączymy wszystkie razem na krótko !
- przechodzimy do widoku płytki i uruchamiamy wykonywanie ścieżek: Tools > Auto... > OK
Oczywiście program wyrzuci ten element i wrysuje nasze "zwarte" ścieżki.
- wracamy do schematu, wstawiamy nowy element i prawidłowo go teraz podłączamy.
- znów przełączamy na rysunek płytki i wstawiamy nowy element na płytkę.
Musi się on tam zmieścić. Potem ponownie: Tools > Auto.. > OK.
Schemacik ścieżek zostaje uzupełniony nowym elementem i prawidłowymi połączeniami.
To tyle jeśli chodzi o ten problem
A co z problemem bibliotek ?????