Nie rozumiem tego:
Ta kość to starsze rozwiązania, dla tego regulacja i stabilizacja prądowa potrzebuje dodatkowej kości i dodatkowego wzmacniacza różnicowego.
Ostrzegałem, że z mego schematu, bez dodatkowych wyjaśnień, trudno się połapać o co chodzi. 723, zwana szlagierem XXw ( obok 741 i 2N3055 ) MA W SOBIE WSIO CO POTRZEBA. Bazuje na zenerce 6,2V ( myślę, że wiesz dlaczego 6,2V ).
Najstabilniejszego z tanich OP07 zastosowałem do wzmacniania wskazań do mili / amperomierza.
A w dual 555 jedna połówka robi za Ge sygnalizujący zwarcie a druga za przerzutnik monostabilny ok. 5s. Na taki czas 723 i tr. szeregowe są całkowicie zablokowane a 5s to wystarczająco długi czas by - albo odłączyć / zlikwidować zwarcie albo wyłączyć zasilacz.

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProstownik do ładowania akumulatora somochodowego.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Złorzyłem cały prostownik do kupy i co sie okazuje żeczywiście do startu potrzebuje jekiegoś niedurzego obciąrzenia ja zastosowałem żarówkę 12V/5W podłączoną do uzwojenia wtórnego przy okazji podświetla ona skalę amperomierza reguluje doskonale i co ciekawe jak pokrętło ustawiłem na min to na naładowanym akumulatorze mam ok.16,2V pokrętło przesuwam do max i napięcie wzrasta nieznacznie do ok.16,5V prąd na amperomierzu równy prawie 0 ztąd wniosek że ten układ reguluje prądem a nie napięciem choć podczas regulacji napięcie uz.pierwitnego i wturnego zmieniaja się a na aku nieznacznie.Wygląda to na to że układ ten przesuwa napięcie względem prądu.Pisze to gdyby kogoś taki układ interesował ja zastosowałem transformator 120VA.