Witam,
mam problem z policzeniem poniższego zadania
http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img1110/sam_01924e98.jpg
dokładnie to nie wiem co zrobić z źródłem pradowym J, próbowałem liczyc że prad I5 jest równy J ale wychodzi mi sprzeczny układ równań. Mysłałem tez o zamianie żródła J na żródło napieciowe ale nie wiem czy da sie to zrobić. Prosiłbym chociaż o poprawne ułożenie równań albo jakieś wskazówki gdyz pilnie potrzebuję rozwiązanie tego zadania. Z góry dziękuję za okazana mi pomoc.

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z policzeniem obwodu metoda oczkową
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Tak... możesz przyjąć że I5 = J. Jaka sprzeczność Ci wychodzi, pokaż równania (podanie Ci gotowych równań, to praktycznie podanie rozwiązania !!).
Można również przekształcić źródła napięciowe na prądowe i odwrotnie. Tylko tu jest to bezcelowe i problematyczne.
Pewną niekonsekwencją jest za to oznaczenie prądów oczkowych.
Można również przekształcić źródła napięciowe na prądowe i odwrotnie. Tylko tu jest to bezcelowe i problematyczne.
Pewną niekonsekwencją jest za to oznaczenie prądów oczkowych.
Oto moje równania
http://ifotos.pl/img/SAM0194_axrxsr.JPG
Licząc dalej korzystajac z I prawa Kirchhoffa(I2=I5+I1, I1=I+I4) wyliczylem z każdego z dwóch ostatnich równań I3 w celu sprawdzenia czy dobrze licze i wyszly mi rózne wartości. Zaraz spróbuje policzyc to na kompie w Derive'ie to upewnie sie co poprawnosci powyzszego układu równań.
Policzyłem na kompie i też pokazuje że układ jest sprzeczny (bez praw Kirchhoffa podaje jakis wynik)
Policzyłem jeszcze raz na kompie bez wprowadzania pradów oczkowych wg ukł. równań
- I4·100 = 9
I4·100 + I1·60 - I5·10 = 0
I5·10 + I2·20 + I6·80 = 0
- I6·80 - I3·40 - I3·40 = -6
I + I4 = I1
I2 + I3 = I6
i wyszły mi normalne wyniki mam nadzieje że poprawne
Niestety po dodaniu jeszcze jednego równania I2 = I5 + I1 układ znowu jest sprzeczny:(
Nie mam pojęcia gdzie mam błąd. Pomóżcie mi!!!
http://ifotos.pl/img/SAM0194_axrxsr.JPG
Licząc dalej korzystajac z I prawa Kirchhoffa(I2=I5+I1, I1=I+I4) wyliczylem z każdego z dwóch ostatnich równań I3 w celu sprawdzenia czy dobrze licze i wyszly mi rózne wartości. Zaraz spróbuje policzyc to na kompie w Derive'ie to upewnie sie co poprawnosci powyzszego układu równań.
Policzyłem na kompie i też pokazuje że układ jest sprzeczny (bez praw Kirchhoffa podaje jakis wynik)
Policzyłem jeszcze raz na kompie bez wprowadzania pradów oczkowych wg ukł. równań
- I4·100 = 9
I4·100 + I1·60 - I5·10 = 0
I5·10 + I2·20 + I6·80 = 0
- I6·80 - I3·40 - I3·40 = -6
I + I4 = I1
I2 + I3 = I6
i wyszły mi normalne wyniki mam nadzieje że poprawne

Niestety po dodaniu jeszcze jednego równania I2 = I5 + I1 układ znowu jest sprzeczny:(
Nie mam pojęcia gdzie mam błąd. Pomóżcie mi!!!