Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Czym i jak naładować 6 szeregowo połączonych aku R6/AA

komanch
-
-
Czym i jak naładować 6 szeregowo połączonych aku R6/AA

Postautor: komanch » 25 paź 2010, o 18:03

Witajcie.

Mam dylemat, zakupiłem taki mini sprzęcik do zbierania nieczystości z paneli podłogowych

Obrazek

sprawdza się wyśmienicie, z tym że od razu rozebrałem akumulator i wymieniłem 6x R6/AA NiCd 800mAh no-name na 6x Sanyo Eneloop R6/AA NiMH 2000mAh, efekt natychmiastowy i porażający oczywiście na plus :611:

Nie przewidziałem tylko jednego, jak ja teraz będę ładował moje "nowe zasilanie"?
Musiałem sie troszke namęczyć żeby ładnie na stałe połączyć moich 6 aku i zmieścić do starego "opakowania". Mam oczywiście ładowarkę, która jest na wyposażeniu tego sprzętu (pewnie totalny badziew, skoro cena całego sprzętu była niższa niż samych 6szt. Eneloop), ale czy tym w ogóle mogę ryzykować i ładować moje nowe aku?
Mam tez porządną procesorową ładowarkę do NiMH, ale z kolei jak ja teraz podłączę do niej mój zestaw 6 aku?

Możecie mi cos poradzić?

zaba
-
-

Postautor: zaba » 25 paź 2010, o 22:14

Skoro baterie są tego samego typu to nie powinno być problemu, chyba, że producent mówi, co innego.
Można oczywiście kupić odpowiednią ładowarkę, choć to nie jest tanie rozwiązanie, można samemu próbować coś takiego zrobić, albo łączyć baterie szeregowo, ale może to doprowadzić do nierównomiernego naładowania.

Awatar użytkownika
Statyk
-
-

Postautor: Statyk » 26 paź 2010, o 07:01

Idealnym rozwiązaniem jest ładowanie każdego ogniwa w osobnym procesie, bo parametry poszczególnych elementów baterii zawsze mają jakiś tam rozrzut parametrów. Z biegiem czasu te różnice będą coraz większe.

matrix
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 26 paź 2010, o 08:44

kup coś takiego

Obrazek

jest to procesorowa ładowarka modelarska która do Twoich celów będzie idealna. proponuję CI taką bo już niewiele osób jej używa. w podstawowej wersji ładuje tylko NiMH, NiCd i kilka innych typów poza lipo, a modelarze w większości przypadków używają lipoli więc może uda Ci się spotkać taką ładowarkę tanio.

na allegro stoi za jakąś stówkę. dobra będzie bo ma regulowany prąd ładowania i utrzyma Ci aku w należytym stanie, a przede wszystkim spełni Twój wymóg co do ładowania 6 szeregowo spiętych ogniw.

może być też tego typu

Obrazek

są to ładowarki IMAX, ECO, TURNIGY. na allegro 109zeta.

komanch
-
-

Postautor: komanch » 26 paź 2010, o 14:58

kup coś takiego
.....
są to ładowarki IMAX, ECO, TURNIGY. na allegro 109zeta.
Wielkie dzięki, poważnie zastanawaim się nad którąś z Twoich propozycji. Czy któraś z tych ładowarek może być zasilana bezpośrednio z gniazdka 230V?

matrix
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 26 paź 2010, o 15:23

Czy któraś z tych ładowarek może być zasilana bezpośrednio z gniazdka 230V?
niestety żadna. wszystkie wymagają zasilania napięciem stałym około 12V. ja używam do tego przerobionego zasilacza od komputera (ATX) ponieważ potrzebuję wysoko wydajnego źródła zasilania. ładuję swoje pakiety prądem rzędu 4,5 do 5A, ale ja do modelu używam lipo.

Ty chcąc ładować małe akumulatorki potrzebujesz prądu rzędu do 1A, więc jakiś zasilacz sieciowy co daje prąd właśnie do 1A na pewno Ci starczy.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”