WITAM
Złożyłem automatyczny sterownik oświetlenia układ zmontowany poprawnie czesciowo działa gdy ustawiłem cujniki i przysłonie je ręką zapala sie dioda ale niechce załaczyć sie przekźnik. Częstotliwosc pracy generatora ma wynosic 36Khz a na potenciometrze moge ustawic 35,6Khz czy to moze byc przyczyna czy jakiś inny powód za pomoc z gury dziękuję
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAVT 3014
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Dodaje schemat i opis http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT3014.pdf
Hey
Dobrze, że dałeś schemat. Nie znam tego kitu a nie bardzo mi ( i chyba nie tylko ) się chce go szukać by udzielić jakiejś porady. Skoro nie uzyskujesz 36kHz trzeba zmniejszyć R 120k. Przypuszczalnie bazowy do generacji C 100pF jest w górnej granicy tolerancji, można by go wymienić na np. 91pF ale prościej zmniejszyć R na np. 100k.
Pozdro
Dobrze, że dałeś schemat. Nie znam tego kitu a nie bardzo mi ( i chyba nie tylko ) się chce go szukać by udzielić jakiejś porady. Skoro nie uzyskujesz 36kHz trzeba zmniejszyć R 120k. Przypuszczalnie bazowy do generacji C 100pF jest w górnej granicy tolerancji, można by go wymienić na np. 91pF ale prościej zmniejszyć R na np. 100k.
Pozdro
Przekaźnik raczej nie załączy się z powodu rezystora R7 o wartości 1k włączonego szeregowo z cewką. Jak na mój gust, to sterowanie przekaźnikiem powinno wyglądać zupełnie inaczej - Baza tranzystora powinna być połączona przez rezystor z wyjściem P3.1 kontrolera, emiter tranzystora powinien być do masy, zaś przekaźnik powinien być włączony w kolektorze tranzystora.
Re: AVT 3014
Czy możesz sprawdzić czy zmienia się napięcie (stan logiczny) na wyjściu P3.1 kontrolera?zapala sie dioda ale niechce załaczyć sie przekźnik.
Czy przekaźnik załącza się przy zwieraniu złącza E-C oraz E-B tranzystora sterującego (szybki test przekaźnika i tranzystora sterującego )?
Witam
Sprawdzałem czy jest jakie kolwiek napięcie na P3.1 niestety niema nawet jak zasłaniam czujnik też zero tylko dioda led D3 zaświeci sie i za chwile zgaśnie w wersji orginalnej sprawdzałem tranzystor nie reaguje na zwarcia ale to wina rezystora R7 1k po wylutowaniu i wstawieniu zwory przekaźnik reaguje na zwarcie e-c i e-b. Bez rezystora R7 jak włączy sie zasilanie urządzenia na ok.3s załączy sie przekaźnik i wyłacza sie.
Sprawdzałem czy jest jakie kolwiek napięcie na P3.1 niestety niema nawet jak zasłaniam czujnik też zero tylko dioda led D3 zaświeci sie i za chwile zgaśnie w wersji orginalnej sprawdzałem tranzystor nie reaguje na zwarcia ale to wina rezystora R7 1k po wylutowaniu i wstawieniu zwory przekaźnik reaguje na zwarcie e-c i e-b. Bez rezystora R7 jak włączy sie zasilanie urządzenia na ok.3s załączy sie przekaźnik i wyłacza sie.