Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięunimor siesta 3 M651TSO
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Unimor siesta 3 M651TSO. Płyta UPB2031.
Nie można go uruchomić z pilota ani z klawiaturki lokalnej. Brak sugnalizacji diody gotowości TV do pracy.
Brak jest napięcia 12V na U502 LM317T. Wymieniłem go ale bez efektu. Pozostałe napięcia są zgodne ze schematem.
Wymieniłem elektrolity. Proszę o podpowiedż.
Nie można go uruchomić z pilota ani z klawiaturki lokalnej. Brak sugnalizacji diody gotowości TV do pracy.
Brak jest napięcia 12V na U502 LM317T. Wymieniłem go ale bez efektu. Pozostałe napięcia są zgodne ze schematem.
Wymieniłem elektrolity. Proszę o podpowiedż.
-
- -
Przypomnę tylko że te stabilizatory są sterowane za pomocą dwóch kluczy tranzystorowych bezpośrednio z procesora. Jeśli na bazach tranzystorów T704 i T703 będzie stan wysoki, to wejścia regulacyjne stabilizatorów U502 i U504 będą zwarte do masy - co w efekcie spowoduje brak napięć na ich wyjściach. Tak jest tutaj rozwiązane włączanie/wyłączanie odbiornika. Możesz wymusić start telewizora usuwając na pewien czas wspomniane wcześniej tranzystory, jednak nie polecam tego zabiegu przy braku doświadczenia. Sprawdź napięcia na n.11 i n.29 procesora. To rzuci nam nieco światła na zagadnienie.Jeśli na nóżce 3 masz 15,5V to uszkodzenia szukaj w okolicach tego LM lub w samym LM
Procesor ma zasilanie, ale nie wiadomo czy pracuje. Gdybyś mógł sprawdzić jeszcze pracę oscylatora oraz szynę I²C...
Jeśli dysponujesz zasilaczem, podłącz napięcie ok 9V pod wejście U503, oddziel procesor i pamięć od reszty odbiornika (rozłącz szynę I²C w odpowiednim miejscu - powinny być zwory) i sprawdź czy reaguje na klawiaturę i/lub pilota. Możliwe że uszkodzona jest pamięć albo kwarc, chociaż procesory również nie należały do rzadkości w tych odbiornikach.
Na wszelki wypadek podrzucam wsady do Siesta-3.
Jeśli dysponujesz zasilaczem, podłącz napięcie ok 9V pod wejście U503, oddziel procesor i pamięć od reszty odbiornika (rozłącz szynę I²C w odpowiednim miejscu - powinny być zwory) i sprawdź czy reaguje na klawiaturę i/lub pilota. Możliwe że uszkodzona jest pamięć albo kwarc, chociaż procesory również nie należały do rzadkości w tych odbiornikach.
Na wszelki wypadek podrzucam wsady do Siesta-3.
- Załączniki
-
- Wsady Unimor Siesta.rar
- (1.21KiB)Pobrany 412 razy
Wymieniłem: kwarc X701 z kondensatorami C706 C707, T704, T703, C524,C525, C801, C703, C704, C709
Na złączu W801 występują napięcia
1 -1,5V
2 -1,7V
3 -2,5V
4 -5V
5 -3,3V
6 -5V
7 -5V
Na złączu W802 występują napięcia
1-5V
2 -3,3V
3 -5V
4 -5V
5 -0V
6 -5V
7 -5V
8 -5V
Po odłaczeniu I²C brak reakcji na klawiaturę i pilot
Brak świecenia diod na pulpicie
Na złączu W801 występują napięcia
1 -1,5V
2 -1,7V
3 -2,5V
4 -5V
5 -3,3V
6 -5V
7 -5V
Na złączu W802 występują napięcia
1-5V
2 -3,3V
3 -5V
4 -5V
5 -0V
6 -5V
7 -5V
8 -5V
Po odłaczeniu I²C brak reakcji na klawiaturę i pilot
Brak świecenia diod na pulpicie
Wygląda na uszkodzenie procesora. Jeśli masz możliwość podstawienia pamięci, to warto spróbować przed jego wymianą (binarki w załączniku, PonyProg do ściągnięcia z sieci). W razie czego - mam sprawny wylut do jakiejś Siesty (muszę sprawdzić typ) 

Próbowałem jeszcze z nim powalczyć, ale bez powodzenia.
W TV zamontowany jest procesor SDA20563A515 i pamięć SDA2586-5
Spróbuję w niedzielę na giełdzie kupić pamięć i ją podmienić chyba że kolaga ma sprawny wylut o tym symbolu i może odstąpić.
Myślę, że procesor zyje bo na wyjściu złacza W801 i na pinie 2 i 3 oraz na wyjsciu złącza W802 na pinie 2 i 5 wychodzą przebiegi w postaci "prostokatnych paczek"
W TV zamontowany jest procesor SDA20563A515 i pamięć SDA2586-5
Spróbuję w niedzielę na giełdzie kupić pamięć i ją podmienić chyba że kolaga ma sprawny wylut o tym symbolu i może odstąpić.
Myślę, że procesor zyje bo na wyjściu złacza W801 i na pinie 2 i 3 oraz na wyjsciu złącza W802 na pinie 2 i 5 wychodzą przebiegi w postaci "prostokatnych paczek"