Witaj
Czy musisz użyć zwykłą świetlówkę??? Bo gdzieś mam adres strony gdzie były plany przeróbki żarówki kompaktowej na 12V. Jak chcesz to daj znać.
A co do twoich pretensji to pamiętaj:
1) Liczba odwiedzin nie świadczy że ktoś ma coś do powiedzenia.
2) Forum jest nowe i 90% tutaj pojawiających się to początkujący elektronicy więc raczej oni ci nie pomogą.
3) Jest weekend i święta. Części ludzi niema w domu lub nie mają dostępu do netu.
4) Lubimy nowych. Kiedyś sami nimi byliśmy i inni nas uczyli więc mamy jakieś zobowiązania

Spoko ja nie mam do nikogo pretensji tylko wystarczylo powiedziec oj ciezki temat i przynajmniej bym wiedzial ze ktos probowal ale nie mowmy o rzeczach ktore zasmiecaja forum.
Odpowiem tak musze uzyc swietlowki i to jeszcze 36W i widzisz przerobka ok tej swietlowki kompaktowej tylko ja musze zasilic rure o mocy 36W a nie spotkalem sie z kompaktem tej mocy. Chyba ze ten ukladzik pociagnie wiecej to jestem zainteresowany.
Teraz opowiem o moich doswiadczeniach i przetwornicach do zasilania swielowek. Wiec zrobilem przetwornice z trafa toroidalnego 2x8V generator na 4047 dwa buzy 11 jako klucze i jakos to bangla ale:
-zaplon nastepuje (przy swietlowce 18W z zimnym startem) dopiero przy 13,5 v wiec mam za male napiecie do staru swietlowki a juz nie mam zamiaru zamawiac trafa 2x5v
-nie potrafie zapalic rury 36W (bez dlawika) a to jest moj cel
-uklad jest pradozerny przy jasnosci swiecenia 60% nominalnej ukladzik pobiera siakies niecale 2A
- ze wzgledu na niska czestotliwosc pracy tego trafa ja krece jakies niecale 2kHz wydaje przerazliwy pisk
-trafo nagrzewa sie nadmiernie itd itp
nie wspomne juz o wadze i gabarytach wiec mamy same minusy
A teraz przedstawie moj drugi pomysl
Posiadam rdzen ETD 29 (transformator impulsowy z materialu N67 przystosowany do pracy do 300kHZ dla niewtajemniczonych) i wlasnie na nim chce zrobic przetwornice. Z zalozenia przetwornica bedzie typu PUSH-PULL i teraz pare pytan:
- ile uzwojen ma miec pierwotne a ile wtorne (jakis kolega poradzil mi na forum ze pierwotne 2x10 a wtorne 270 ja chce nawinac ok 300
- jakie ssrednice drutu mam uzyc (czy skozystac z zasady 4,5 A/mm2??)
Jak juz powiedzialem przetwornica bedzie Push - pull wiec zrobie ja podobnie jak poprzednia moze uzyje do tego SG3525 i bedzie pracowala na 100kHz
Czekam na sugestie i pytania
Pozdrowka