Napisałem prosty system operacyjny na prcesory AVR w avr-gcc.
Szukam osób zainteresowanych rozwojem tego projektu (b-testerów i użytkowników). Zaiteresowanych proszę o pobranie kodów źródłowych i napisanie swojej opinii na temat. Z góry dziękuję.
[ Dodano: 06-12-2004, 10:47 ]
podstawowe parametry:
- konfigurowalny na poziomie kompilacji tzn. za pomocą #define włączamy poszczególne właściwości
- preemptive/cooperative
- round robin (wątki o tym samym priorytecie współdzielą czas procesora)
- dziedziczenie priorytetów
- funkcje statystyczne (obciążenie procesora przez poszczególne wątki, zużycie stosu)
- semafory, mutexy, kolejki, zdarzenia i inne możliwości synchronizacji wątków
- sterowniki do urządzeń (do tej pory: wewnętrzny USART i sterowniki do W3100A)
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięRTOS na AVR
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, r-mik, Moderatorzy
- Załączniki
-
- tOS.rar
- (127.46KiB)Pobrany 1275 razy
Mam nadzieje, ze w 40M kraju znajdzie sie kilka osob, ktore beda tym zainteresowane (sam znam kilka, a to juz cos). Mysle, ze nie bedzie tak źle.Mysle ze to co zrobiles przerasta mozliwosci wiekszosci urzytkownikow tego forum. Ale moze ktos z odpowiednia wiedza na temat OS-ow sie znajdzie.
Nie wyprobowalem Twojego systemu, ale wyglada na to ze jest to super sprawa...
Dzieki za dobre słowo. Daj znać jak już go przetestujesz.
Faktycznie trochę to zajmuje, ale opracowałem to dla atmega128 więc flash mnie za bardzo nie interesował (ale w razie czego mam wersję mini tylko 500 bajtów, ale oczywiście bez większości opcji). Pamięć RAM to zupełnie inna sprawa - musi jej trochę być, w końcu każdy wątek ma osobny stos i kontekst.Sprawa bardzo ciekawa ale... zasobozernosc nie do przyjecia dla zwyklego mikrokontrolera.W wolnej chwili z checia dopisze kilka sterownikow do wykorzystywanych przeze mnie urzadzen.Pozdrawiam.
Za sterowniki z góry dziękuję. Jeśli możesz to mi je podeślij.
czy możesz umieścić tą wersje super odchudzoną ??Faktycznie trochę to zajmuje, ale opracowałem to dla atmega128 więc flash mnie za bardzo nie interesował (ale w razie czego mam wersję mini tylko 500 bajtów, ale oczywiście bez większości opcji). Pamięć RAM to zupełnie inna sprawa - musi jej trochę być, w końcu każdy wątek ma osobny stos i kontekst.
Za sterowniki z góry dziękuję. Jeśli możesz to mi je podeślij.
Re: RTOS na AVR
Jak widać projekt padł