Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Rodzaje interfejsów w mikrokontrolerach

makaroni123
-
-
Rodzaje interfejsów w mikrokontrolerach

Postautor: makaroni123 » 16 lip 2010, o 16:26

Witam wszystkich Forumowiczów!

Mam pytanie odnośnie mikrokontrolerów, a mianowicie:

1) jakie interfejsy występują w mikrokontrolerach? Chodzi o wymienienie wszystkich i ewentualne nakierowanie (np. link do strony z opisem) na opis czy krótką charkterystykę.

Już wiem,że są: I2C; SPI; UART; JTAG; USB (?); EA(?) (jeśli się mylę,to poprawcie)

2) zorientowałem się już, że jest siedem rodzajów (rodzin) mikrokontrolerów (8051; AVR; PIC; ARM; ST; MSP 430; HC). Czy ktoś jest w stanie w skrócie wyjaśnić czym poszczególne rodzaje się wyróżniają?
Z góry dziękuję!

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 16 lip 2010, o 17:34

Ad 1) poszukaj książki wydawnictwa BTC, nie pomnę dokładnego tytułu, ale traktuje właśnie o różnych interfejsach mikrokontrolerów. (Interfejsy mikrokontrolerów lub jakoś podobnie).
Ps nie kojarzę co to EA? Rozwiń lub podaj źródło.
Można dodać CAN, LIN, ETH... no i klasyk, czyli Parallel ;)

Ad 2) trochę zbyt namieszałeś, a rodzin jest znacznie więcej. Ogólnie różnią się tym że są:
8 bitowe, 16 bitowe, 32 bitowe... (pewnie jakieś 64 czy 128 bitowe by się znalazły, choć nie popularne).
RISC, CISC...

Ogólnie definicja mikrokontrolera określa, że jest to układ elektroniczny, który zawiera: procesor, pamięć i/lub zestaw rejestrów, źródło taktowania (czasem dodaje się do tego jeszcze pamięć na przechowanie kodu). Wymienić wszystkie rodziny uC jest niesposób.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”