Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAVT-3505 - programowanie mikrokontrolera poprzez ISP
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Kilka tygodni temu zakupiłem płytkę testową kursu C AVT-3505. Dopiero co zaczynam zabawę z mikrokontrolerami atmela. Do tej pory udało mi się uruchomić na zestawie kilka programów. Problem polega na tym, że nie jestem w stanie zaprogramować Atmegi162 poprzez złącze ISP. Posiadam programator USBASP i do programowania korzystam z programu AVRDUDE. Jedyna możliwość zaprogramowania układu to wyjęcie uc z podstawki na płytce testowej i włożenie go do podstawki podłączanej bezpośrednio do programatora. Co może być przyczyną?
- Tomasz Gumny
- -
Jeśli chodzi o programator to ma on ustawione następujące Fusebity: SPIEN, SKOPT, BOOTSZ1, BOOTSZ0, BODEN, SUT1. Zasilanie z portu USB. Kwarc 12MHz (oraz zworka umożliwiająca pracę przy taktowaniu 2MHz). Programator taki jak na zdjęciu:
Podstawka do programowania (przy pomocy której mogę programować:
Na podstawce jest dodatkowo kwarc 8MHz.
Podstawka do programowania (przy pomocy której mogę programować:
Na podstawce jest dodatkowo kwarc 8MHz.
- Tomasz Gumny
- -