Witam
Z góry zaznaczam ze jestem „zielony” jeśli chodzi o sprawy elektroniki dlatego spróbuje wytłumaczyć mój problem bardzo dokładnie używając zdjęć (chodzi mi o to ze nie wiem po prostu ja się nazywają pewne części dekoderów).
Wiec chciałbym oglądać cyfrę + na 2 telewizorach (2 różne kanały). Czytając różne fora dowiedziałem się ze jest to możliwe do zrobienia ale nie zrozumiałem tłumaczeń jak to zrobić. Ludzie używają zbyt skąplikowanych określeń które ciężko mi zrozumieć zwłaszcza że nie mieszkam w polsce.
Więc w salonie mamy podłączona cyfrę +. W brata pokoju jest multiroom (zdjęcia TuTuTu). Chciałbym jakoś przeciągnąć Cyfrę od brata z pokoju do mojego pokoju. Dekoder brata (multiroom) do telewizora jest podłączony takim kablem (Tu). Jak widzicie na zdjęciach wcześniejszych do Entree LNB jest podłączony kabel od satelity. A ja mam taki dekoder (TuTu). Słyszałem coś o modulatorze i nie wiem czy mój dekoder ma modulator. Słyszałem również że jest potrzebny splitter czy cos takiego.
Czy mógłby mi ktoś dokładnie wytłumaczyć jak podłączyć jakim kablem i w które wyjścia w tych 2 dekoderach żeby moc odbierać cyfrę na 2tv.
Z góry dziękuje za pomoc

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCyfra+ na 2tv
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Po pierwsze to żadnym kablem, idea multiroom polega na tym, że masz niejako 2 karty klienckie, tyle że ta druga jest "upośledzona" (wymaga aktywacji co jakiś czas, kilka godzin). Nie widziałem tego w dłuższym działaniu więc mogę się jedynie domyślać, że łączą się radiowo w celu wymiany kluczy. Tunery jednak nie muszą być połączone, co najwyżej te karty. Oczywiście każdy tuner musi mieć swoją antenę
W tym swoim tunerze otwórz klapkę po prawej stronie, i zobacz jakie tam masz gniazda na karty. Włóż drugą kartę z zestawu multiroom (podobna jak u brata) do swojego tunera. Powinno zadziałać po chwili.
Modulatory zostaw w spokoju, to zupełnie inna bajka.
Spliter... to jest, że tak to ujmę powód dla którego niektórzy operatorzy (w tym cyfra) zmusili się w końcu do zaoferowania multiroomu, czyli ich, zubożonej wersji splitera. Kwestia prawna to inna sprawa, teoretycznie użycie splitera w jednym lokalu (wspólne gospodarstwo) jest legalne, ponieważ jednak niektórzy mają co do tego wątpliwości więc nie pociągnę tego wątku, poza może wzmianką, że znalezienie ofert zajmuje kilka sekund.

Modulatory zostaw w spokoju, to zupełnie inna bajka.
Spliter... to jest, że tak to ujmę powód dla którego niektórzy operatorzy (w tym cyfra) zmusili się w końcu do zaoferowania multiroomu, czyli ich, zubożonej wersji splitera. Kwestia prawna to inna sprawa, teoretycznie użycie splitera w jednym lokalu (wspólne gospodarstwo) jest legalne, ponieważ jednak niektórzy mają co do tego wątpliwości więc nie pociągnę tego wątku, poza może wzmianką, że znalezienie ofert zajmuje kilka sekund.