Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

co mogło ulec awarii

extar
-
-
co mogło ulec awarii

Postautor: extar » 21 paź 2008, o 20:40

mam pytanko.
zasiliłem radio na 4,5 v napięciem 6v z akumulatorka. działało kilka godzin poprawnie.
dość szybko rozładował się akumulatorek.podłączyłem drugi .ale chyba coś musiało się spalić bo tylko z minutę szumiało i ucichło. teraz gdy podłączam napięcie to kilka sekund szumi i cichnie .dalej zero oznak działania. to małe radio turystyczne.mason R691L.
jak myślicie ,co mogło wysiąść pierwsze .objawy są takie jak wyżej. pytam z ciekawości,bo naprawa chyba byłaby nieopłacalna. pozdrawiam.:607:

000andrzej
-
-

Postautor: 000andrzej » 22 paź 2008, o 16:52

nie powinno się nic stać, pod warunkiem, że nie podłączyłeś + do -.
Co się moło stać? podejrzewam, że to odwrotna polaryzacja lub zbieg okoliczności chyba, że w środku jakiś nietypowy element. Napięcie na naładowanym akumulatorze może dochodzić do 8-9V.

extar
-
-

Postautor: extar » 23 paź 2008, o 18:13

:601: dzieki za rozwianie moich watpliwosci i pomoc.
rzeczywiscie nic nie wysiadło .okazało sie ze akumulatorki sa do kitu .
pozdrawiam ciepełko

kamil123
-
-

Postautor: kamil123 » 10 lut 2010, o 11:42

witam

mam małe pytanie do Was a mianowicie zepsuło mi se radio samochodowe i oddałem do serwisu a oni nie chcieli naprawić gdyż stwierdzili że źle podłączyłem :/ dziwne kable od kostki nawet nie dotknełem ale trudno... i w ekspertyzie napisali że rozerwały sie kondensatory filtra zasilania i układ audio mocy i za tą naprwe chcą 100 zł a przecież to trzeba kilka kondensatorów przelutować... mógłby ktoś pomóc które trzeba kondensatory kupić wstawić nowe :) dodam że z aparatem też tak miałem że lampa błyskowa padła a oni piszą że to przez złe użytkowanie i wogule ten aparat jest już do wywalenie.. dowiedziałem sie co sie popsuło i było trzeba jeden tyrystor przelutować

http://img717.imageshack.us/gal.php?g=ss851108.jpg

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 11 lut 2010, o 00:36

witam

mam małe pytanie do Was a mianowicie zepsuło mi se radio samochodowe i oddałem do serwisu a oni nie chcieli naprawić gdyż stwierdzili że źle podłączyłem :/ dziwne kable od kostki nawet nie dotknełem ale trudno... i w ekspertyzie napisali że rozerwały sie kondensatory filtra zasilania i układ audio mocy i za tą naprwe chcą 100 zł a przecież to trzeba kilka kondensatorów przelutować... mógłby ktoś pomóc które trzeba kondensatory kupić wstawić nowe :) dodam że z aparatem też tak miałem że lampa błyskowa padła a oni piszą że to przez złe użytkowanie i wogule ten aparat jest już do wywalenie.. dowiedziałem sie co sie popsuło i było trzeba jeden tyrystor przelutować

http://img717.imageshack.us/gal.php?g=ss851108.jpg
Sprawdź jaki jest układ scalony - ten przykręcony do radiatora z tyłu. Uszkodzony optycznie kondensator, to ja widzę jeden i być może znajdziesz na kawałku pozostałej folii (bo chyba tam coś widzę) jakieś napisy - napięcie i pojemność.
Jeśli nie, to wstaw tam na próbę jakiś 25V 100-470µF

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”