Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięprosty interkom radiowy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
-
- -
Witam.Jestem nowym członkiem tej społeczności i pozdrawiam wszystkich życząc jednocześnie Najlepszego 2010.W EP 12/09 znalazłem bardzo ciekawy artykuł jak w temacie.Pytanie do pracujących już wcześniej na tego typu układach:czy montując takie cztery układy mogę się porozumiewać w cztery osoby jak podaje autor w full duplexie tak, że rozmowa może toczyć się bez np.zakłócania /tłumienia jeden przez drugiego? Dodam,że kit to AVT 5213 a tytuł artykułu "Prosty interkom radiowy", na układach RFM TX/RX.
Układ, o który pytasz nadaje w jedną stronę z użyciem jednej częstotliwości, a w drugą z użyciem drugiej. Jeśli na tej samej częstotliwości będzie rozmawiać kilka osób, to może to przypominać coś w rodzaju konferencji. Przypomina to rozmowę przez takie zabawkowe "walkie-talkie", popularnie zwane krótkofalówkami. Czy nie będą się zakłócać? Trudno powiedzieć. Raczej nie powinny, ale w skrajnych sytuacjach coś tam może się wydarzyć. A poza tym... Zawsze możesz napisać do serwis@avt.pl, to nic nie kosztuje