Wita.
Otóż złożyłem wzmacnia na TDA 7294 i teraz mam pytania dwa...
Będzie on napędzał głośnik 4om (wiem że powinno być 8 ) no i tu jest pytanie...
Będzie to wszystko z zasilane z trafa TS 180/4 czyli 2x25,6V co da po odfiltrowaniu około 1,4*25,6=36V, do tego spory radiator na TDA...czy to poprawna konfiguracja i będzie mógł pracować przy tym obciążeniu przy zapewnieniu dostatecznego chłodzenia i nie żyłowaniu?
Na radiatorze będzie TYLKO układ TDA, musze go izolować? Radiator będzie przykręcony do drewnianej obudowy.
Jak podpiąć sygnał z karty 5.1 do filtra dolnoprzepustowego poprzedzającego wzmacniacz?
Edit emotki.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWzmacniacz TDA kilka pytań...
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Ostatnio zmieniony 14 cze 2009, o 20:26 przez camel1987, łącznie zmieniany 1 raz.
Wzmacniacz możesz obciążyć impedancją 4Ω, przy zasilaniu nie przekraczającym 29V. Konieczne jest zastosowanie podkładki izolacyjnej, ponieważ radiator układu znajduje się na potencjale ujemnego napięcia zasilania. Nie zapomnij o kondensatorach odsprzęgających które najlepiej jest przylutować bezpośrednio przy wyprowadzeniach układu scalonego ( Te kostki lubią się wzbudzać). Uważaj na podróbki. Kupuj z pewnego źródła.
pytanie
witam. ja chciałbym zrobić wzmacniacz jak na zdjęciu, jest to przerobiona przeze mnie nota aplikacyjna układu tda 7293, i mam pytanie- czy to będzie w ogóle działać, ile takich kostek da się maksymalnie spiąć ze sobą, jeśli dobrze zrozumiałem z noty aplikacyjnej, jest to połączenie modułowe, oraz przy wpinaniu większej liczby kostek trzeba dać odpowiedni kondensator zaznaczony przeze mnie na czerwono w taki sposób, że jak dokładamy każdy kolejny układ, to w tamto miejsce trzeba dołożyć kondensator 22u, czyli jak będą cztery połączone ze sobą układy, to trzeba dać cztery kondensatory. i następne pytanie: jakie mają być napięcia zasilania transformatora po odfiltrowaniu i prostowaniu, a do ilu mogą obsiadać pod obciążeniem?(w datasheet nic na ten temat nie wspominają, ale ja się dmoyślam, że trzeba je potraktować jak pojedynczy układ, tylko z większą wydajnością) w nocie aplikacyjnej pisze również, że dzięki takiemu połączeniu można podłączyć głośnik o impedancji mniejszej niż 4ohmy. link do datasheet tda 7293: http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 7293.shtml nie wiem czemu, ale zdjęcie nie chce się załadować, zainteresowanym wyślę na mail, tylko podać, a to o co mniej więcej mi chodzi jest w datascheet pod fig.7