Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPodłaczenie dwóch komputerów przez switch
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
1 Witam mam pytanie dotyczące podłączenie dwóch komputerów przez switcha, próbowałem podłączyć lecz nie miałem połączenia z internetem
2 jakiego switcha byście polecili tak do 100zł
2 jakiego switcha byście polecili tak do 100zł
Możesz wyjaśnić co właściwie masz na myśli? Bo mnie normalnie zabiłeś tym stwierdzeniem.Pamiętaj że prawie we wszystkich swiczach port pierwszy lub ostatni jest nie terminowany.
Niewiele liveboxów widziałem, bo to diabelstwo nie przydatny sprzęt, lecz... z tego co wiem ma on 2 eth, z czego drugi jest domyślnie do czego innego przewidziany, jednak może też służyć do podłączenia komputera. To pierwsze przeznaczone do podłączenia kompa powinno być oznaczone czerwonym kolorem.gniazdo w które wpięty jest livebox ma nazwę LAN tak pisze obok gniazdka
Znów ciekawostka, dlaczego akurat 2 i 5 nieważne... Livebox to router, a więc można go ustawić by udostępniał internet wielu komputerom on sam. To co zaproponowałeś ma poważne wady, z których największą jest to, że komputer udostępniający musi być włączony, by na drugim był internet. Innym jest niepotrzebne pchanie trafficu przez dodatkową drogę.No to wepnij komputery w gniazda 2 i 5, jeden z komputerów powinien mieć ustawione udostępnienie internetu innym i piwinno wszystko działać.
Jak są dokładnie opisane gniazda w switch?
dokładnie to 12345678 bez nazw
A co w tym dziwnego?? Epoka tzw. uplinku przeminęła wraz z upowszechnieniem się auto MDI/MDI-Xjedno gniazdo nie nazywa się inaczej niż reszta?? dziwne!