Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPomoc w naprawie zasilacza .
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Cześć padł mi zasilacz w kompie wiem że było trochę o tym i na pewno napiszecie że się nie opłaca naprawiać , wiem o tym już kupiłem nowy ale chciałbym się pobawić , pod uczyć z ewentualną waszą pomocą nie mam nic do stracenia i do roboty a interesuje mnie elektronika więc dlatego tu jestem , chciałbym na nim potrenować najwyżej nic tego nie będzie ale się czegoś nowego dowiem .
Więc zasilacz padł spokojnie jakby zabrakło prądu w środku w miarę czysto trochę kurzu , widać 3 duże niebieskie kondensatory napuchnięte , gdy był podłączony do kompa to w ogóle nie działał nawet wiatraczek się nie kręci nic nie słychać .
Gdybym wymienił te napuchnięte kondensatorki na nowe to by pomogło czy jeszcze coś morze byś zepsute .
Zdjęcia
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4a4 ... 613f0.html
Dzięki.
Więc zasilacz padł spokojnie jakby zabrakło prądu w środku w miarę czysto trochę kurzu , widać 3 duże niebieskie kondensatory napuchnięte , gdy był podłączony do kompa to w ogóle nie działał nawet wiatraczek się nie kręci nic nie słychać .
Gdybym wymienił te napuchnięte kondensatorki na nowe to by pomogło czy jeszcze coś morze byś zepsute .
Zdjęcia
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4a4 ... 613f0.html
Dzięki.
Witam !!!
Oglądając te zdjęcia nic i tak w oczy się nie rzuca. Kondensatory i tak musisz wymienić, sprawdź jeszcze takie elementy jak diody, rezystory bezpiecznikowe itp. elementy, które mogą ulec uszkodzeniu, a nie widać tego gołym okiem.
Moim zdaniem po wymianie skończy się tylko na wymianie kondensatorów, a przynajmniej z reguły na tym się kończy.
Oglądając te zdjęcia nic i tak w oczy się nie rzuca. Kondensatory i tak musisz wymienić, sprawdź jeszcze takie elementy jak diody, rezystory bezpiecznikowe itp. elementy, które mogą ulec uszkodzeniu, a nie widać tego gołym okiem.
Moim zdaniem po wymianie skończy się tylko na wymianie kondensatorów, a przynajmniej z reguły na tym się kończy.
Ja to bym zaczynał od schematu danego urządzenia. Nie wiem czy ty wiesz, że w impulsowych zasilaczach panują wysokie napięcia w nie których miejscach.
Ale tak szybko się też nie poddawaj.Moim zdaniem po wymianie skończy się tylko na wymianie kondensatorów, a przynajmniej z reguły na tym się kończy.
Przelutowałem te kondensatory na nowe i nic nie działa nadal , ciekawi mnie jeszcze taka żecz jak pokazałem w sklepie te stare kondensatorki że chce takie same nowe to gościu mówił że wszystkie są takie same , na ale na nich pisze różne oznaczenia .
Na starych pisze: 2200uf,10v - 2200uf,10v – 2200uf,16v. a na nowych pisze : 1000uf ,16v – 1000uf,16v – 1000uf,16v
,więc nie ma to znaczenia czy dał mi złe skoro tak mi powiedział ,teraz Nie wiem za co się wziąć za inne podzespoły czy te kondensatory są dobre.
Na starych pisze: 2200uf,10v - 2200uf,10v – 2200uf,16v. a na nowych pisze : 1000uf ,16v – 1000uf,16v – 1000uf,16v
,więc nie ma to znaczenia czy dał mi złe skoro tak mi powiedział ,teraz Nie wiem za co się wziąć za inne podzespoły czy te kondensatory są dobre.
Za schemat i teorie.teraz Nie wiem za co się wziąć za inne podzespoły czy te kondensatory są dobre.
A ten gosterk który sprzedał tobie 1000µf jako 2200 to ma coś nie pokolei pod sufitem.
Jak będziesz miał schemat to miernik do ręki i do roboty. Wymiana czego kolwiek na ślepo mija się raczej z celem.
Szukanie schematu do takiego zasilacza to strata czasu, jak już to dochodzić po obsadzie scalaków i ich aplikacji.
Wymień te elki popuchnięte, ja stawiam na uwaloną podwójną diodę schottkyego po stronie wtórnej w obudowie TO-220 lub jeśli to jakiś staroć to dwie diody w obudowie DO-201AD.
Jeśli dioda okaże się być dobra, to posprawdzaj tranzystory po stronie pierwotnej - mogą mieć przerwę. Oczywiście jeśli jest typowa "martwica" to należy zacząć od początku, czyli diody w prostowniku sieciowym i dalej jak pisałem.
Żeby na próbę uruchomić zasilacz zewrzyj zielony kabel do masy (w kostce zasilającej mobo)
Idź do sklepu i powiedz, że chcesz takie pojemności jak potrzebujesz, bo te co Ci dał mogą jednak mieć za małą pojemność, co przy znacznym obciążeniu zasilacza może owocować zbyt duży przysiadaniem napięć a w konsekwencji niestabilnością, ponownym uszkodzeniem zasilacza lub samego komputera.
Wymień te elki popuchnięte, ja stawiam na uwaloną podwójną diodę schottkyego po stronie wtórnej w obudowie TO-220 lub jeśli to jakiś staroć to dwie diody w obudowie DO-201AD.
Jeśli dioda okaże się być dobra, to posprawdzaj tranzystory po stronie pierwotnej - mogą mieć przerwę. Oczywiście jeśli jest typowa "martwica" to należy zacząć od początku, czyli diody w prostowniku sieciowym i dalej jak pisałem.
Żeby na próbę uruchomić zasilacz zewrzyj zielony kabel do masy (w kostce zasilającej mobo)
Ja rozumiem jakby zaproponował Ci na wyższe napięcie, ale że dał mniejsze pojemności nie rozumiem....pokazałem w sklepie te stare kondensatorki że chce takie same nowe to gościu mówił że wszystkie są takie same , na ale na nich pisze różne oznaczenia .
Idź do sklepu i powiedz, że chcesz takie pojemności jak potrzebujesz, bo te co Ci dał mogą jednak mieć za małą pojemność, co przy znacznym obciążeniu zasilacza może owocować zbyt duży przysiadaniem napięć a w konsekwencji niestabilnością, ponownym uszkodzeniem zasilacza lub samego komputera.
Miałem troche mało czasu robota , święta sami wiecie , ale Powróciłem do zabawy z zasilaczem . w końcu zdobyłem takie jak trzeba te kondensatorki oznaczenia się zgadzają no ale zasilać nadal nie działa , mam nadzieje że tylko dobrze wszystko przelutowałem bo jest bardzo ciasno i gęsto napakowane w nim .
A jak będzie najlepiej posprawdzać pozostałe elementy najlepiej bez niepotrzebnego wylutowywania bo sporo tego tam jest, jak dobrze się naliczyłem to jest 7 diod …
A jak będzie najlepiej posprawdzać pozostałe elementy najlepiej bez niepotrzebnego wylutowywania bo sporo tego tam jest, jak dobrze się naliczyłem to jest 7 diod …