Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Samasung ck-5012zq

piterr83
-
-
Samasung ck-5012zq

Postautor: piterr83 » 23 lis 2009, o 20:02

Witam

Mam problem z moim samsung'iem. Obraz na kineskopie jest ciemny, kolory są blade oraz tv tak dziwnie piszczy.

Po rozebraniu tv na tej malej płytce od kineskopa jest zielony kabelek przylutowany do lutu o nazwie "GND". Jednak druga strona tego kabelka nie jest nigdzie podłączona.

Teraz moje pytanie: czy ta druga koncówka ma być gdzie podłączona jak tak to gdzie? i czy to moze byc wina tego ze obraz jest ciemny i blady.

dzieki.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 24 lis 2009, o 10:57

Na kineskopie z tyłu powinien być kawałek drutu/plecionki - przechodzi przez jego powierzchnie. Służy to min. do "zbierania" ładunków elektrostatycznych i ten kabel od GND podlutuj tam.

Co do ciemnego obrazu to może podkręć "screen" na trafie WN, powinno się poprawić.
Jednak jeśli jasność nie będzie wystarczająca a zaczną wyłazić linie powrotu to być może kineskop kończy żywot.
To coś co "piszczy" to może być któraś cewka po stronie wtórnej, najlepiej odpal TV i spróbuj zlokalizować to piszczenie. Najlepiej pozalewaj wszystkie cewki klejem epoksydowym.

Trudno coś sensownego poradzić z Twojego opisu.

Pozdr.

piterr83
-
-

Postautor: piterr83 » 24 lis 2009, o 12:11

Podkręciłem na trafie WN screen i obraz jest jaśniejszy :) drucik zielony tez przylutowałem na drucik okalający kineskop.

Jednak dlaej jest problem z kontrastem obraz jest blady;/. Przy włączonym tv z glosinków jak przycisze głos słychac takie dziwne buczenie. dodatkowo grzeje sie płytka prz trafie WN czuć wydzielajace sie ciepło juz po minucie oglądania.

Po wyłączeniu tv w tym samym miejscu (traf WN) piszczy...

co mam wymienić??

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 24 lis 2009, o 13:51

Co rozumiesz przez blady obraz? Mało koloru? Czy zamiast czarnego tła masz mleczne?
Ustawienia obrazu w menu są na default?
Może to trafo WN "piszczy"?

piterr83
-
-

Postautor: piterr83 » 24 lis 2009, o 15:29

tak chocby było mało kontrastu choć ustwiłem juz w menu na full!!

dodatkowo takie kolory jak np zółty pomarańczowy sie troche rozjezdzają to znaczy są postrzępione

piszczy cos kolo trafo i zauwazłym że trzy kondensatory obok niego są gorące!! reszta ma normalna temperature.

piterr83
-
-

Postautor: piterr83 » 27 lis 2009, o 11:33

zmierzylem napiecia na katodach:
R - 130V
G - 170V
B - 170V

po zamianie R z G

R - 170V
G - 130V
B - 170V

mam pytanie czy to sa poprawne napiecia?

Awatar użytkownika
Statyk
-
-

Postautor: Statyk » 2 gru 2009, o 20:55

To jest model z przetwornicą na SMR+HIS? Sprawdź na początek napięcia dostarczane przez przetwornicę. Piszesz coś o buczeniu... - czy kondensator filtru sieciowego (ten duży elektrolit na 400V) jest sprawny?

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”