Witam, uczę się praktyki, lubię rozmontowywać, rozkręcać i majsterkować przy różnych urządzeniach, jednak brakuje mi sprzętu do działań.
Więc przyjmę wszelkie niesprawne radia, telewizory, magnetowidy, skanery, drukarki, części elektroniczne itp.
Jak ktoś ma coś zbędnego i chce wyrzucić na śmieci - może lepiej niech ktoś na tym skorzysta (w imię nauki oczywiście) - jak ktoś chce zrobić prezent elektronikowi stawiającemu pierwsze kroki w praktyce, to byłbym bardzo wdzięczny.
Szczegóły (dane kontaktowe) mogę podać na PW.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPrzyjmę złom, części i urządzenia elektroniczne.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Darlington
- -
ECC88 rozumiem, że chcesz koledze wysłać to co prezentujesz na zdjęciach? W sumie innego sensu Twojej wypowiedzi nie widzę.
Do Darlington
Szkoda, że się wcześniej nie odezwałeś, bo wywaliłem sporo takich zabawek.
Moim zdaniem taki złom szybko Ci się znudzi, bo wprawić się w zwykłe lutowanie to jest chwila a z drugiej strony z takiego złomu też nie zdziałasz wiele.
Gorzej już z drobnicą SMD czy już BGA, ale do tego też już trzeba mieć porządną stację lutowniczą z lekką kolbą, do BGA Hot Air rzecz jasna, myślę jednak, że to w późniejszym terminie.
Twoim przypadku najlepiej zdałyby egzamin zestawy do samodzielnego montażu, tam masz płytkę, opis urządzenia i podane jak to działa i co za co odpowiada - to dużo daje.
Z czasem zaczniesz robić własne płytki a elementy typu tranzystory małej mocy, rezystory 0.125W i kondensatorki to sa grosze i najlepiej kupować je w minimum po 50szt. np. w TME. Grosze wychodzi i po kilku razach masz już trochę tego a nowe to nowe.
Kilka piwek mniej i zaraz się uzbiera trochę kasy ;)
Złomu nazbierasz w międzyczasie pewnie sporo - jak każdy hobbysta.
Do Darlington
Szkoda, że się wcześniej nie odezwałeś, bo wywaliłem sporo takich zabawek.
Moim zdaniem taki złom szybko Ci się znudzi, bo wprawić się w zwykłe lutowanie to jest chwila a z drugiej strony z takiego złomu też nie zdziałasz wiele.
Gorzej już z drobnicą SMD czy już BGA, ale do tego też już trzeba mieć porządną stację lutowniczą z lekką kolbą, do BGA Hot Air rzecz jasna, myślę jednak, że to w późniejszym terminie.
Twoim przypadku najlepiej zdałyby egzamin zestawy do samodzielnego montażu, tam masz płytkę, opis urządzenia i podane jak to działa i co za co odpowiada - to dużo daje.
Z czasem zaczniesz robić własne płytki a elementy typu tranzystory małej mocy, rezystory 0.125W i kondensatorki to sa grosze i najlepiej kupować je w minimum po 50szt. np. w TME. Grosze wychodzi i po kilku razach masz już trochę tego a nowe to nowe.
Kilka piwek mniej i zaraz się uzbiera trochę kasy ;)
Złomu nazbierasz w międzyczasie pewnie sporo - jak każdy hobbysta.
- Darlington
- -
No już rozłożyłem na części pierwsze drukarkę, skaner, 2 radia, UPS, z 10 myszek komputerowych, magnetowid i mi się to bardzo spodobało - z wylutu i demontażu mam sporo elementów, najwięcej chyba kondensatorów elektrolitycznych.
Ale tu jest ból bo elementy z wylutu mają bardzo krótkie wyprowadzenia...
A mam pytanko: czy w zwykłych sklepach elektronicznych dostanę kity avt (płytka+elementy+opis)? Jeżeli tak, to w jakim wachlarzu cenowym są takie zestawy?
Ale tu jest ból bo elementy z wylutu mają bardzo krótkie wyprowadzenia...
A mam pytanko: czy w zwykłych sklepach elektronicznych dostanę kity avt (płytka+elementy+opis)? Jeżeli tak, to w jakim wachlarzu cenowym są takie zestawy?
Zapewne dostaniesz, i nie tylko AVT ale też NordElectronic i inne, piszę zapewne bo sam kitami interesowałem się wiek temu.
Co do elementów z wylutu... zwłaszcza kondensatory (elektrolity) i inne taki, mogą już bardzo nie trzymać parametrów. Elektrolit sam w sobie nie jest wieczny, jak był składowany w dziwnych warunkach a później jeszcze potraktowany grzałką to może być różnie. Ja bym takim elementom nie wierzył nie tylko ze względu na krótki nóżki.
Co do elementów z wylutu... zwłaszcza kondensatory (elektrolity) i inne taki, mogą już bardzo nie trzymać parametrów. Elektrolit sam w sobie nie jest wieczny, jak był składowany w dziwnych warunkach a później jeszcze potraktowany grzałką to może być różnie. Ja bym takim elementom nie wierzył nie tylko ze względu na krótki nóżki.
Jedynym elementom którym trochę ufam jeśli chodzi o wyluty, to są rezystory i to te większej mocy, które i tak pracowały w dobrych warunkach.
Kondensatory zawsze i wszystkie wymieniam na nowe, chyba, że potrzebuje na już a nie mam pod reka nowego to wtedy chwilowo wstawiam wyluta.
To się sprawdza w praktyce dosyć często.
Kondensatory zawsze i wszystkie wymieniam na nowe, chyba, że potrzebuje na już a nie mam pod reka nowego to wtedy chwilowo wstawiam wyluta.
To się sprawdza w praktyce dosyć często.