Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięwzmacnicz basowy do samochodu - DIY czy fabryka
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
dawno mnie tu nie było....
jak sądzicie?
co zagra lepiej ze skrzynia basową (obudowa zamknięta )
przetwornica avt 2732 do tego 2xtda7294 w mostku plus regulowany LPF plus filtr subsoniczny czy jakaś gotowa konstrukcja z tych za jeszcze rozsądne pieniądze?
mało fabrycznych wzmacniaczy ma subsonic filtr, a jest on dla mnie ważny bo chce słyszeć muzykę i tylko muzykę. nie muszę marnować amper i watów, na poruszanie karoserią...
znalazłem opcję subsonic filtr we wzmacniaczach peiying, ale to "rasowe" chinczyki
cudów chyba nie będzie....
może jeszcze jedno pytanie nieco inaczej postawione:
z czym fabrycznym byłby porównywalny układ który zamierzam zbudować pod względem jakości, zakładając oczywiście, że wszystko uda się idealnie uruchomić ?
jak sądzicie?
co zagra lepiej ze skrzynia basową (obudowa zamknięta )
przetwornica avt 2732 do tego 2xtda7294 w mostku plus regulowany LPF plus filtr subsoniczny czy jakaś gotowa konstrukcja z tych za jeszcze rozsądne pieniądze?
mało fabrycznych wzmacniaczy ma subsonic filtr, a jest on dla mnie ważny bo chce słyszeć muzykę i tylko muzykę. nie muszę marnować amper i watów, na poruszanie karoserią...
znalazłem opcję subsonic filtr we wzmacniaczach peiying, ale to "rasowe" chinczyki
cudów chyba nie będzie....
może jeszcze jedno pytanie nieco inaczej postawione:
z czym fabrycznym byłby porównywalny układ który zamierzam zbudować pod względem jakości, zakładając oczywiście, że wszystko uda się idealnie uruchomić ?
pieniądze nie są tu na pierwszym miejscu. nie chce wydawać bez sensu, ale jak trzeba to trzeba i nie ma problemu.
konstrukcja samodzielna wyjdzie raczej nie drogo, bo sporo elementów mam.
dlatego najbardziej interesuje mnie odpowiedź na moje ostatnie pytanie, czyli do czego będe mógl porównac takie DIY ?
bo jeśli się okaże, że gra to tak samo jak wzamcniacz z allegro za 200 zł to zwyczajnie szkoda mojej roboty. prościej kupic gotowe i tyle
konstrukcja samodzielna wyjdzie raczej nie drogo, bo sporo elementów mam.
dlatego najbardziej interesuje mnie odpowiedź na moje ostatnie pytanie, czyli do czego będe mógl porównac takie DIY ?
bo jeśli się okaże, że gra to tak samo jak wzamcniacz z allegro za 200 zł to zwyczajnie szkoda mojej roboty. prościej kupic gotowe i tyle
Moim zdaniem żaden nowy fabrycznie wzmacniacz za 200zł z alledrogo czy sklepu nie dorówna parametrom wzmacniacza który sam zrobisz.
Widziałem już kilka uszkodzonych wzmacniaczy z "niższej" półki od środka i to jest porażka. parametry podane przez producenta to są jakieś wyssane z palca bzdury typu PMPO itp.
Ja bym zrobił DIY tak jak napisałeś inwerter i TDA7294 w mostku. Moim zdaniem to i tak już moc ponad dla ludzi, którzy słuchają muzyki a nie jak wspomniałeś karoserii.
Widziałem już kilka uszkodzonych wzmacniaczy z "niższej" półki od środka i to jest porażka. parametry podane przez producenta to są jakieś wyssane z palca bzdury typu PMPO itp.
Ja bym zrobił DIY tak jak napisałeś inwerter i TDA7294 w mostku. Moim zdaniem to i tak już moc ponad dla ludzi, którzy słuchają muzyki a nie jak wspomniałeś karoserii.
wiesz co? w sumie chętnie, ale nie chce brać jeśli nie wykorzystam.Jasne, ze zrób sam. Chcesz obudowę? Mam po takim właśnie starym wzmacniaczu i mogę odstąpić, ale za to pochwalisz się w DIY swoja robotą żeby wiedział, że sie przydało to do czegoś.
Dzisiaj poszukam tej obudowy - całkiem spory kawałek radiatora.
dlatego jeśli możesz to zrób ze dwa zdjęcia i pokaż....
i tak mi się przypomniało, że tda7294 w mostku wymaga 8ohm
hmm.... to nieco komplikuje sprawę.... ale do obejścia....
Ja wykonalem taki wzmacniacz na 2xtda7294 w mostku do tego obudowa isobaric (dwa przetworniki 8 ohm) - nie da sie tego sluchac zbyt dlugo bo cisnienie akustyczne jest tak wielkie ze glowa boli - doslowanie .... tydzien to popracowalo ... caly uklad wymontowalem i oddalem koledze
Frajda jest - duza ..po 20 minutach pozostaje tylko glowa ktora boli
Frajda jest - duza ..po 20 minutach pozostaje tylko glowa ktora boli