Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Bluetooth

krzysiek-d
-
-
Bluetooth

Postautor: krzysiek-d » 25 paź 2009, o 21:31

Witam,
jestem laikiem i potrzebuje pomocy w zbudowaniu urządzenia które ułatwi mi życie.
Potrzebny mi moduł oparty o technologie bluetooth który będzie komunikował sie z innmi urzadzeniami takimi jak telefon komórkowy. Niby zwykła "słuchawka", ale musi mieć wyjscie na słuchawki jack 3,5 mm. oraz wejscie na mikrofon 2,5 mm. Urządzenie musi byc małe, ale bez przesady, w zamyśle noszone w kieszeni lub na "smyczy". Oczywiście musi być zasilane akumulatorkiem i ładowane, najlepiej poprzez port mini USB. Najchętniej kupiłbym gotowca, ale niestety nie znalazłem. Wszystko na co trafiłem ma wbudowany mikrofon. Być może wystrczyłaby przeróbka juz istniejącego urządzenia, nokia, samsung, inne, ale niestety nie wiem jak sie do tego zabrać. Czy możecie mi pomóc?
pozdrawiam,
krzysiek dabrowski
krda1@wp.pl

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 26 paź 2009, o 00:53

Czyli chodzi Ci o zwykłą słuchawkę Bluetooth?? Jest tego mnooostwo. Poszukaj, bo na pewno taniej będzie z gotowcem.

krzysiek-d
-
-

Postautor: krzysiek-d » 26 paź 2009, o 16:19

Słuchawek bluetooth są tysiące - wiem o tym.
Niestety nie trafiłem na taką do której mozna podłaczyć zeznętrzny mikrofon, a to jest konieczne.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 26 paź 2009, o 17:25

Uhm... czyli konieczny jest zewnętrzny mikrofon... a można wiedzieć dlaczego. Nieważne. W takim razie najlepszym wyjściem jakie widzę to przeróbka słuchawki, konkretnie delikatne rozebranie i podpięcie zewnętrznego mikrofonu na przewodzie (nawet tego samego, który już w środku jest - wynieść go na przewodzie). Niewykluczone natomiast że może pojawić się konieczność dopasowania sygnału (wzmocnienia).

krzysiek-d
-
-

Postautor: krzysiek-d » 26 paź 2009, o 18:40

przerobienie juz istniejącego wydaje się dobrym pomysłem.
do pełni szczescia chciałbym zeby wyprowadzone było gniazdo mikrofonu. Dlaczego? Ponieważ mam mikrofom który moge podłączyć a w razie gdybym go uszkodził zwyczajnie kupie identyczny. Oczywiście to zadna tajemnica do czego miałoby to słuzyć. Jestem motocyklista i potrzebuje miec możliwość rozmowy przez telefon podzas jazdy. Zwykła słuchawka nie wejdzie pod kask, a nawet jak wejdzie to budowa kasku sprawia że mikrofon jest strasznie tłumiony. Mikrofon musi być przed ustami ale nie może być za duży. Wszystko co ma wbudowany mikrofon jest za duże aby dało sie umieścić w kasku przed "jamą".

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”