Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
A zna Kolega może prawidłowe przebiegi? Łatwiej będzie zlokalizować "babola" 
-----EDIT-----
Przebiegi już znam, z tym, że na PIN 27 nic się nie dzieje Czyżby uszkodzony port uC?
 Czyżby uszkodzony port uC? 
-----EDIT-----
No i chyba coś mamy Przyjrzałem się schematowi, a tam nogi 27 i 28 uC nie są połączone, a na płytce są. Po rozdzieleniu pojawiły się poprawne przebiegi podawane wcześniej przez kol. fachman'a (dotyczące jednak LS020B). Więc wszystko wskazuje na uszkodzenie LCD. Już jedzie, więc jest jeszcze nadzieja.
 Przyjrzałem się schematowi, a tam nogi 27 i 28 uC nie są połączone, a na płytce są. Po rozdzieleniu pojawiły się poprawne przebiegi podawane wcześniej przez kol. fachman'a (dotyczące jednak LS020B). Więc wszystko wskazuje na uszkodzenie LCD. Już jedzie, więc jest jeszcze nadzieja.

-----EDIT-----
Przebiegi już znam, z tym, że na PIN 27 nic się nie dzieje
-----EDIT-----
No i chyba coś mamy
 Przyjrzałem się schematowi, a tam nogi 27 i 28 uC nie są połączone, a na płytce są. Po rozdzieleniu pojawiły się poprawne przebiegi podawane wcześniej przez kol. fachman'a (dotyczące jednak LS020B). Więc wszystko wskazuje na uszkodzenie LCD. Już jedzie, więc jest jeszcze nadzieja.
 Przyjrzałem się schematowi, a tam nogi 27 i 28 uC nie są połączone, a na płytce są. Po rozdzieleniu pojawiły się poprawne przebiegi podawane wcześniej przez kol. fachman'a (dotyczące jednak LS020B). Więc wszystko wskazuje na uszkodzenie LCD. Już jedzie, więc jest jeszcze nadzieja.W sprawie czujnika drogi
Witam wszystkich mam nadzieje że jeszcze ktoś czyta ten temat. Założyłem sobie właśnie komputerek do mojej 406 Peugeot. I mianowicie mam taki problem podłączyłem się z przewodem czujnika drogi bezpośrednio w liczniku pod złącze które wcześniej przemierzyłem i ma przejście do czujnika drogi w skrzyni... Objaw jest taki na postoju po odpaleniu samochodu zaczyna zliczać impulsy podaje jakieś prędkości itp... Co może być winne proszę o pomoc...
Edit:
dodam że czujnik 3-przewodowy + - i sygnał
Scalono.
				Edit:
dodam że czujnik 3-przewodowy + - i sygnał
Scalono.
Ostatnio zmieniony 7 sty 2010, o 19:02 przez wary2, łącznie zmieniany 1 raz.

Witam czy ktoś zamówił by mi w sklepie z elektroniką wszystko co jest potrzebne do zrobienia tego komputerka bo czytam czytam i się już nie mogę się połapać w tym temacie  

rozumiem że do wyświetlacza s65 nie może być ta płytka z avt tylko trzeba samemu zrobić czy można może gdzieś jeszcze taką kupić
Pozdrawiam

rozumiem że do wyświetlacza s65 nie może być ta płytka z avt tylko trzeba samemu zrobić czy można może gdzieś jeszcze taką kupić
Pozdrawiam
- 
				piotrekcrash
- - 
Mam do sprzedania chyba całkiem kompletny komputer na płytce przewlekanej
z wlutowanym procesorem od strony ścieżek. Nie jest zaprogramowany
pytaniana;
mail: piotreklyczko@gmail.com
gg: 6779944

http://www.allegro.pl/item897332665_kom ... om_pl.html
oraz same procesory ADUC836:
http://www.allegro.pl/item894346710_adu ... om_pl.html
				z wlutowanym procesorem od strony ścieżek. Nie jest zaprogramowany
pytaniana;
mail: piotreklyczko@gmail.com
gg: 6779944

http://www.allegro.pl/item897332665_kom ... om_pl.html
oraz same procesory ADUC836:
http://www.allegro.pl/item894346710_adu ... om_pl.html
Ostatnio zmieniony 24 sty 2010, o 10:43 przez piotrekcrash, łącznie zmieniany 1 raz.

- 
				piotrekcrash
- - 
Akurat n ie sample, pozostałości z procków zamówionych hurtowo z Analoga przeze mnie i znajomych.
Aukcja Kompletnego Komputerka dla zainteresowanych:
viewtopic.php?t=13206
			Aukcja Kompletnego Komputerka dla zainteresowanych:
viewtopic.php?t=13206
Witam, panowie sledze temat od jakiegos czasu, ale dopiero niedawno postanowilem sie w koncu zarejestrowac i napisac swoj problem.Prosze o podpowiedzi jesli jest to mozliwe. Chcalbym wykonac samodzielnie taki komputer i adoptowac go do motocykla. Problem w tym ze motocykl zasilany gaznikowo i wersja softu z wtryskiem odpada. Z kolei wesja gaznikowa nie ma mozwiosci obliczania zuzycia paliwa (chyba ze zastosuje sie jak wyczytalem przeplywomierze od trabanta).
Funkcje ktore przydalby sie to wlasnie spalanie i stan paliwa w zbiornik. Problem w tym, ze motocykl to Honda VTR1000F, i nie ma ani wtrysku, ani wskaznika poziomu paliwa. Spalanie tego motocykla jest od 6 do 14 l/100km. Po zapaleniu sie kontrolki rezerwy zostaje tylko ok. 5 km. Przezylem to juz na autostradzie gdzie najzwyczajniej wyrzucono mnie z autostrady.
Analizujac schemat instalacji motocykla, jedyno co przychodzi mi do glowy to podpiecie sie do czujnika od predkosciomierza (linki brak) ,do czujnika polozenia przepustnicy i do obrotomierza i na tej podstawie oblicznnie sredniego zuzycia paliwa.
Kolejna sprawa to czujnik paliwa w baku, zakladam ze zmienia sie rezystancja np. gdzy zbiornik pelny wynosi 4kilo omy a gdy pusty to 90.
Czy mozna cos z tym zrobic?
Czy ktos moglby pomoc w tej sprawie?
P.S. Nie jestem z wyksztalcenia elektronikiem, a jakims tam po zal sie Boze inzerzynia mechanikiem, dlatego prosze o wyrozumialosc.
			Funkcje ktore przydalby sie to wlasnie spalanie i stan paliwa w zbiornik. Problem w tym, ze motocykl to Honda VTR1000F, i nie ma ani wtrysku, ani wskaznika poziomu paliwa. Spalanie tego motocykla jest od 6 do 14 l/100km. Po zapaleniu sie kontrolki rezerwy zostaje tylko ok. 5 km. Przezylem to juz na autostradzie gdzie najzwyczajniej wyrzucono mnie z autostrady.
Analizujac schemat instalacji motocykla, jedyno co przychodzi mi do glowy to podpiecie sie do czujnika od predkosciomierza (linki brak) ,do czujnika polozenia przepustnicy i do obrotomierza i na tej podstawie oblicznnie sredniego zuzycia paliwa.
Kolejna sprawa to czujnik paliwa w baku, zakladam ze zmienia sie rezystancja np. gdzy zbiornik pelny wynosi 4kilo omy a gdy pusty to 90.
Czy mozna cos z tym zrobic?
Czy ktos moglby pomoc w tej sprawie?
P.S. Nie jestem z wyksztalcenia elektronikiem, a jakims tam po zal sie Boze inzerzynia mechanikiem, dlatego prosze o wyrozumialosc.