No dobrze. Sprawa wyglada tak. Znam troche zagadnien z techniki cyfrowej, potrafie programowac z uzyciem DSM-u, ale kompletnie nie mam pojecia jak samemu cos zrobic. No bo zalozmy kupie sobie mikroprocka 8051, jakas diode, wyswietlacz lcd i co dalej? Jak to popodlaczac do kompa? Jak lutowac? Przez co? Itd. Nie oczekuje odpowiedzi na te pytania, ale o linka do jakis atrtykulow, czy ksiazek gdzie to jest tak opisane - jak zrobic takie proste projekciki, zeby ta dioda sie chociaz swiecila
Z gory dziekuje.
Pozdrawiam!
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMaly projekcik - jak tego dokonac
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, robertw, tomasz_jablonski, r-mik, Moderatorzy
Cześć
Nie mam pojęcia co to jest DSM ale na resztę jestem w stanie odpowiedzieć.
Żeby zrobić coś na procku potrzebujesz:
Procesor -polecam avr-y jest sporo materiałów w sieci na temat programowania avr-ów
czy to w C, asemblerze czy bascomie itp.
Konieczny jest też programator.
Jakieś środowisko do programowania testowania itp.
Czyli np Bascom jak załapiesz o co chodzi i złapiesz bakcyla to pewnie będziesz chciał nauczyć się C lub asemblera albo jakiegoś innego języka.
No i na koniec jakiś hardware czyli jakaś płyta testowa czyli płyta z podstawka na jakiś tam procek parę diod led , wyświetlacz lcd, złącze do RS 232 plus max 232 jako konwerter, i pare innych elementów.
A wszytko po to żebyś mógł łatwo i szybko testować programy napisane przez ciebie.
Nie mam pojęcia co to jest DSM ale na resztę jestem w stanie odpowiedzieć.
Żeby zrobić coś na procku potrzebujesz:
Procesor -polecam avr-y jest sporo materiałów w sieci na temat programowania avr-ów
czy to w C, asemblerze czy bascomie itp.
Konieczny jest też programator.
Jakieś środowisko do programowania testowania itp.
Czyli np Bascom jak załapiesz o co chodzi i złapiesz bakcyla to pewnie będziesz chciał nauczyć się C lub asemblera albo jakiegoś innego języka.
No i na koniec jakiś hardware czyli jakaś płyta testowa czyli płyta z podstawka na jakiś tam procek parę diod led , wyświetlacz lcd, złącze do RS 232 plus max 232 jako konwerter, i pare innych elementów.
A wszytko po to żebyś mógł łatwo i szybko testować programy napisane przez ciebie.
Żeby nie było kryptoreklamy, bez podania źródłaNie mam pojęcia co to jest DSM
Tak więc jednak na razie pozostań przy '51 przynajmniej z pierwszym projektem, by nie wszystko było nowe. Więc środowisko do programowania pewnie masz, programator... nie wiem jak tam wygląda, czy DSM ma w sobie czy jest zewnętrzny? Poszukaj sobie schematu tego zestawu, żeby zobaczyć jak co się podłącza. Kup procek, podstawkę, trochę przewodów, rezystorów, diod led, jakiś zasilacz albo bateryjkę z podstawką, lutownicę i cynę (albo płytkę prototypową - to może być nawet lepsze na początek). I...DSM-51
Dydaktyczny System Mikroprocesorowy wersja 3
Zalecany przez Ministra Edukacji Narodowej do nauczania przedmiotu pracownia systemów mikroprocesorowych w zawodzie technik elektronik na poziomie technikum i szkoły policealnej.
Wyposażenie systemu
Sterownik zawierający:
* mikrokontroler 80C52 (zegar 11,059 MHz)
* układ watchdog
* pamięci: EPROM 32 kB oraz RAM 32 kB
...i tak dalej...
... i próbuj, nawet jak popalisz kilka elementów to nie majątek, a za naukę trzeba płacić. Szukaj błędów i próbuj dalej. Jak będą konkretne problemy to oczywiście możesz pytać tutaj. Jakieś podstawy elektroniki (szkolne, bądź prosta książka) też się przydadzą.