Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Stacje lutownicze, lutownice - jaki model wybrać

gryphon
-
-
Stacje lutownicze, lutownice - jaki model wybrać

Postautor: gryphon » 19 lip 2009, o 13:30

Witam Wszystkich!

Od wielu lat używam zwykłej lutownicy "Lutola 2A" a mocy 65W i temperaturze grota 450 stopni. Ostatnio jednak zacząłem myśleć o czym poważniejszym. "Lutola 2A" służyła do wszystkiego a jak się domyślam nie powinna:D W związku z moimi poszukiwaniami mam kilka pytań do fachowców, którzy na codzień pracują z tego typu sprzętem i wiedzą co dobre oraz co, gdzie i kiedy najlepiej stosować. Dla porządku napiszę w punktach.

1. Rozumiem, że wszystko co nie jest lutownicą w formie kolby lub "pistoletu' (jak Lutola) nazywamy stacją lutowniczą?
2. Czy stacja lutownicza w pełni zastępuje lutownice typu "Lutola 2A"?
3. Co powinna mieć dobra stacja lutownicza - jaką moc, jaką temperaturę, jaki zakres regulacji temperatury itd.?
4. Proszę o polecenie kilku modeli stacji lutowniczych - koniecznie z wymiennymi grotami (różnych grubości) i dobrym ich mocowaniem (spotkałem takie modele, w których pod wpływem temperatury odkręcała się końcówka z grotem...)

Sprzęt planuję używać "do wszystkiego". Lutowanie na płytkach (RTV) oraz płytach głównych komputerów (np. wymiana kondensatorów - a właśnie tam zdaje się trudniej stopić lut, to chyba jakiś inny stop), lutowanie przewodów itd.

Proszę też o sugestie co jest najważniejsze przy wyborze. Firma, cena, zakres regulacji temperatury a może także to czy stacja pokazuje temperaturę grota, czy też regulujemy "na oko". Każda informacje będzie dla mnie bardzo cenna i za wszystkie z góry bardzo dziękuję!

Gryphon

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”