Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Mikrofon stereo

BishKopt
-
-
Mikrofon stereo

Postautor: BishKopt » 11 cze 2009, o 14:27

Hej.
Na wstępie się przywitam. :)
W ogóle nie znam się na elektronice, ale chciałbym coś fajnego stworzyć - brakuje mi wiedzy. Pomożecie? :)
Chodzi mi o stworzenie jak najprostszym sposobem mikrofonu stereo (działającego z np. takim dyktafonem, lub po prostu podłączanego do standardowego wejścia mini jack komputera).
Mam taki plan:
1. Kupię 2 najtańsze mikrofony komputerowe w granicach 7 złotych.
2. Znajdę gdzieś (już się rozglądałem, ale ciężko to dostać), 2 wejścia żeńskie mini-jack MONO na kabel.
2. Znajdę wyjście męskie stereo mini jack.
3. Poproszę pana specjalistę ze sklepu elektronicznego o zlutowanie mi to profesjonalnie (ja niestety nie znam się :( ) w kształcie litery Y z kilkoma cm zapasu kabla.
4. Podłączę wszystko po kolei, czyli mikrofony do wejść mono, wtyk stereo do komputera i zacznę nagrywanie...

I tu zaczynają się moje wątpliwości wynikające z kompletnego braku wiedzy...
Czy to w ogóle zadziała? Czy nie zepsuję sobie karty dźwiękowej?
Czy standardowe, tanie mikrofony są do takich rzeczy przystosowane? Słyszałem, że dużo zależy od typu mikrofonów i sposobu połączenia tych wtyków i gniazd...
Poradzicie mi jak to praktycznie rozwiązać? Jak to polutować, by działało? A może potrzebuję coś jeszcze "pomiędzy". Nie mam bladego pojęcia jak się do tego zabrać by działało to sprawnie...

BishKopt
-
-

Postautor: BishKopt » 14 cze 2009, o 04:49

A może źle zadaję pytanie?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 cze 2009, o 11:07

Witam. Przeglądnij tą stronę:

http://www.monterdiy.vel.pl/?p=38

O takie coś Ci chodziło?

BishKopt
-
-

Postautor: BishKopt » 14 cze 2009, o 15:00

Świetny ten artykuł! Właśnie o takie coś mi chodziło! Dzięki. :)

btw: tu podobny artykuł ze zdjęciami dla bardzo początkujących (może komuś się przyda): http://www.ise.pw.edu.pl/~wzab/mikrofon/mikrofon.html

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”