Witam...
Mam pytanie, a może ktoś już spotkał się z takim problemem. Mały zasięg pilotów (2 szt) przy autoalarmie. Wymieniłem baterie w pilocie, antenka od centralki umieszczona pod uszczelką przedniego słupka. Wcześniej leżała wewnątrz - pod deską rozdzielczą.
Pod blokiem w obecności innych samochodów problem z rozbrojeniem alarmu nawet przystawiając pilota do drzwi, na innych np. parkingach trochę lepiej - zasięg kilka metrów.
Czego to może być wina?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAutoalarm - czułość pilota
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
Witam,
Może rzeczywiście miejsce w którym zamocowana jest teraz antenka jest złe. jeżeli to nie wina baterii bo zostały wymienione a po drugie jeżeli piloty się nie odstroiły od danej nośnej to w zasadzie tylko miejsce zamocowania antenki będzie problemem. Co do odstrojenia pilotów musiałbyś udać się do jakiegoś punktu gdzie specjalnym miernikiem zbadają nośną pilota. W serwisach systemów alarmowych powinni mieć coś takiego.
Może rzeczywiście miejsce w którym zamocowana jest teraz antenka jest złe. jeżeli to nie wina baterii bo zostały wymienione a po drugie jeżeli piloty się nie odstroiły od danej nośnej to w zasadzie tylko miejsce zamocowania antenki będzie problemem. Co do odstrojenia pilotów musiałbyś udać się do jakiegoś punktu gdzie specjalnym miernikiem zbadają nośną pilota. W serwisach systemów alarmowych powinni mieć coś takiego.
Jeżeli koszt takiego zabiegu miałby być równowarty cenie nowego alarmu to chyba rachunek jest prostyCo do odstrojenia pilotów musiałbyś udać się do jakiegoś punktu gdzie specjalnym miernikiem zbadają nośną pilota.
Myślałem jeszcze o podpięciu antenki pod wewnętrzną żyłę anteny samochodowej tak, by wyprowadzić sygnał poza karoserię samochodu.
Tylko nie wiem czy nie pokopię to nic z elektroniką.
Bateria baterii nie równa, to że nowa wcale nie znaczy że dobra, ale to tylko dygresja...
Ja mam alarm chiński i pilot mi działa do 500 metrów tak słownie pięćset metrów bo chińczycy mają w głębokim poszanowaniu wszystkie tepasma, podziały częstotliwości i całe te sprawy i robią to na 30MHz czyli jak sprawdzono to częstotliwość która najlepiej rozchodzi się w powietrzu, jak masz pilota fabrycznego to masz 430MHz i już z teorii masz mniejszy zasięg proporcjonalnie do wzrostu częstotliwości, a jak w pobliżu pracują inne urzązenia w tym paśmie to masz problem jak piszesz.
Tylko zwiększenie mocy nadajnika coś da, czyli podrasowanie pilota.
Ja mam alarm chiński i pilot mi działa do 500 metrów tak słownie pięćset metrów bo chińczycy mają w głębokim poszanowaniu wszystkie tepasma, podziały częstotliwości i całe te sprawy i robią to na 30MHz czyli jak sprawdzono to częstotliwość która najlepiej rozchodzi się w powietrzu, jak masz pilota fabrycznego to masz 430MHz i już z teorii masz mniejszy zasięg proporcjonalnie do wzrostu częstotliwości, a jak w pobliżu pracują inne urzązenia w tym paśmie to masz problem jak piszesz.
Tylko zwiększenie mocy nadajnika coś da, czyli podrasowanie pilota.