Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pytanie początkującego

mateuszb
-
-
Pytanie początkującego

Postautor: mateuszb » 25 kwie 2009, o 12:19

Jestem zainteresowany tematyka projektowania ukladow troche bardziej skomplikowanych niz proste zasilacze, a dokladnie coraz czesciej zastanawia mnie jak projektuje sie uklady VLSI. Czy sa do tego jakies programy, ktore posiadaja biblioteke czesci, itp. ?

Zalozmy, ze chcialbym zaprojektowac uklad na bazie procesora ARM11 , posiadam datasheet tego procesora, mam opis pinow, itp. ale nie bede rysowal tego na kartce :-) nie za bardzo potrafie znalezc to w internecie jak sie robi takie uklady? Jakie programy do tego sluza?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 25 kwie 2009, o 12:44

No niestety to widać, że niebardzo się orientujesz w tematyce... a więc do projektowania układów VLSI to raczej masz daaaaleko.

O VLSI mówimy raczej w odniesieniu do układów scalonych, a z projektowaniem takich chyba mało który z forumowiczów miał jakikolwiek kontakt (w ogóle ktoś praktycznie??).

Tobie za to, jak się domyślam chodzi o projektowanie układów elektronicznych (projekt pcb, ew. sumulacja, programowanie uC itp.). Jeśli tak to:

do projektowania pcb: cadstar, eagle, protel (aktualnie altium designer), OrCAD pcb i wiele innych.
do pisania programów (na wspomniany arm11) polecam jednak uniwersalny C, i jeden z dostępnych kompilatorów.
do symulacji, programy typu PSpice, np. OrCAD PSpice.

Btw. widziałeś gdzieś dostępne w handlu uC na ARM11 ?? (albo ARM10)? Czy ogólniej ARM>9 Inna sprawa, że to pewnie i tak nie do polutowania.

mateuszb
-
-

Postautor: mateuszb » 25 kwie 2009, o 12:57

Wszystko sie zgadza - chodzi mi o zaprojektowanie ukladu elektronicznego na pcb. Wlasnie rozpoczalem pobieranie ewaluacyjnej wersji altium designera. Uklad bedzie projektem w ramach zajec szkolnych a jako ze studiuje informatyke, to nie do konca posiadam wiedze w tematyce ukl. elektronicznych ale temat bardzo mnie zainteresowal.

Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz i rozwianie watpliwosci na temat VLSI.

Co do samego procesora ARM11 nie widzialem w handlu, natomiast posiadam wyciagniety z innego urzadzenia , byc moze bedzie dzialal, a jesli nie to pozostaje 9.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”