jezeli układ STA310 nie jest prawidłowo( lub wcale) taktowany, to moze byc taki efekt. Bez ocyloskopu bedzie trudno uruchomic ten projekt.Czyli o jakość sygnału z generatora 25MHz raczej nie chodzi?(bo nie posiadam oscyloskopu i nie mam możliwości sprawdzenia jak on chodzi
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKit-982 Dekoder DD i DTS
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
-
- -
na razie znalazłem błąd w podłączeniu generatora (zwarłem nóżkę nr 1 do masy) ktory powodował że na wyjsciu nie mogło i nie bylo sygnału 25MHz-ów.
Po odłączeniu raczej generator sie podniosł.......bo po wlaczeniu zasilania sa tylko dwa ekrany powitalne :
Generalnie przydalby się uaktualniony sposób uruchamiania bo ten z gazety z racji kilku zmian zdaje sie jest nieaktualny
proszę o sugestie....co dalej robic
pozdr
tc
Po odłączeniu raczej generator sie podniosł.......bo po wlaczeniu zasilania sa tylko dwa ekrany powitalne :
i już błedy się nie pojawiają....za to nie działa klawiatura.......ciagle nie mam jeszcze podłaczonego źródła do We_S/PDIF. czy to normalny objaw przy braku sygnału na wejściu?"Digital surround
tomasz jablonski"
po czym kolejny
"Digital surround
master vol -35dB"
Generalnie przydalby się uaktualniony sposób uruchamiania bo ten z gazety z racji kilku zmian zdaje sie jest nieaktualny
pozdr
tc
A czy podłaczony jest odbiornik sygnału z pilota? bo jak nie to trzeba podłaczyc, lub wejście danych RC uC podłaczyc do +3,3V przez 1kna razie znalazłem błąd w podłączeniu generatora (zwarłem nóżkę nr 1 do masy) ktory powodował że na wyjsciu nie mogło i nie bylo sygnału 25MHz-ów.
Po odłączeniu raczej generator sie podniosł.......bo po wlaczeniu zasilania sa tylko dwa ekrany powitalne :i już błedy się nie pojawiają....za to nie działa klawiatura.......ciagle nie mam jeszcze podłaczonego źródła do We_S/PDIF. czy to normalny objaw przy braku sygnału na wejściu?"Digital surround
tomasz jablonski"
po czym kolejny
"Digital surround
master vol -35dB"
pozdr
tc
-
- -
Tak jest podłączony odbiornik pilota tak jak na zdjęciu na +5V(chociaż pilota akurat nie miałem w garażu żadnego).1)wczoraj dla próby wylutowałem MAX-a bo z rozpędu do wlutowałem podczas montażu.....czy jeszcze któreś elementy mogą bruździć i można je wylutować?2)taka patrze i patrze na Twoje fotki i się zastanawiam co Masz podłączone do gniazda wejścia generatora (taka zielona płytka) czy oprócz scalonego układu generatora są tam jeszcze jakieś inne elementy?A czy podłączony jest odbiornik sygnału z pilota? bo jak nie to trzeba podłaczyc, lub wejście danych RC uC podłączyć do +3,3V przez 1k
EDIT:w zalaczniku fotka z moim rozwiązaniem generatora
- Załączniki
-
- generator1.jpg
- generator
- (52.23KiB)Pobrany 140 razy
-
- -
witam ponownie, wczoraj zrobiłem:
1)generator z dodatkowymi kondensatorami -wg schematu aplikacyjnego (po odpaleniu żadnej poprawy klawiatura nie działała)
2)za radą autora odłączyłem odbiornik i poprzez R=1kOhm podłączyłem do +3.3v (po odpaleniu żadnej poprawy)
czy moge liczyć na sugestie co sprawdzać dalej?
pozdr
czosnekltd
1)generator z dodatkowymi kondensatorami -wg schematu aplikacyjnego (po odpaleniu żadnej poprawy klawiatura nie działała)
2)za radą autora odłączyłem odbiornik i poprzez R=1kOhm podłączyłem do +3.3v (po odpaleniu żadnej poprawy)
czy moge liczyć na sugestie co sprawdzać dalej?
pozdr
czosnekltd
Jako że autor jest bardzo zapracowany pozwolę sobie umieścić kilka uwag pomocnych przy uruchomianiu projektu.
Pierwszą najważniejszą rzeczą jest przelutowanie procesora. W moim egzemplarzu AVT zchrzaniło sprawę i dopiero po dokładnym przelutowaniu projekt zaczął działać więc polecam to zrobić na początek.
Pierwszą najważniejszą rzeczą jest przelutowanie procesora. W moim egzemplarzu AVT zchrzaniło sprawę i dopiero po dokładnym przelutowaniu projekt zaczął działać więc polecam to zrobić na początek.
Drugą ważną rzeczą bez której projekt nie ruszy jest to, że zamienione na płytce są sygnały SCLK i LRCK przy połączeniu z PCM1680. W załączniku screen modyfikacji płytki zrobiony przez autora.
Należy przeciąć połączenie między R3 i przetwornikiem i tą nóżkę przetwornika połączyć z R5.
Należy przeciąć połączenie między R5 i przetwornikiem i tą nóżkę przetwornika połączyć z R3.
Należy przeciąć połączenie między R3 i przetwornikiem i tą nóżkę przetwornika połączyć z R5.
Należy przeciąć połączenie między R5 i przetwornikiem i tą nóżkę przetwornika połączyć z R3.
Kolejną ważną rzeczą która prawdopodobnie spowodowała upalenie STA310 jest to, że na płytce masy DGND i AGND nie są ze sobą połączone.
Autor mówi, że jemu to działa bez problemu, ale mi podczas testu dekodera te masy się rozjechały, więc proponuję je zewrzeć i po zamontowaniu dekodera w obudowie i uruchomieniu go dopiero odłączać. W załączniku miejsce montowania zworki, połączenie zrobione tak jak na zdjęciu jest ważne, nie radzę łączyć tych mas na radiatorze.
Autor mówi, że jemu to działa bez problemu, ale mi podczas testu dekodera te masy się rozjechały, więc proponuję je zewrzeć i po zamontowaniu dekodera w obudowie i uruchomieniu go dopiero odłączać. W załączniku miejsce montowania zworki, połączenie zrobione tak jak na zdjęciu jest ważne, nie radzę łączyć tych mas na radiatorze.