Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak skopiować CDP68HC68T1
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam mam pytanie czy ktoś zajmował się tą pamięciom z zegarem i kalendarzem komunikacja SPI chciałbym skopiować zawartość RAMu ze sprawnego do uszkodzonego urządzenia uszkodzenie nastąpiło po rozładowaniu baterii z góry dziękuję za zainteresowanie
Coś mi tu nie gra,
zawartość RAMu zawsze jest kasowana po odłączeniu zasilania,
przy starcie uP z nowej baterii jej zawartość powinno się wyedytować dostępnmymi przyciskami funkcyjnymi i sprowadza się to wyłacznie do ustawienia zegarka,
reszta w Motkach jest zaszyta we fleszu, a tego e nich nie ruszysz, są doskonale zabezpieczone przed zczytaniem czegokolwiek
zawartość RAMu zawsze jest kasowana po odłączeniu zasilania,
przy starcie uP z nowej baterii jej zawartość powinno się wyedytować dostępnmymi przyciskami funkcyjnymi i sprowadza się to wyłacznie do ustawienia zegarka,
reszta w Motkach jest zaszyta we fleszu, a tego e nich nie ruszysz, są doskonale zabezpieczone przed zczytaniem czegokolwiek
Nie napisałeś jakiego typu jest uszkodzenie. Jeżeli dobrze rozumiem, to w dobrym urządzeniu zapis do pamięci (zegara) następuje w chwili startu lub zmiany nastaw i jest dokonywany przez procesor. W uszkodzonym, jak chcesz dokonać zapisu? Sama pamieć (zegar) są urządzeniami zewnętrznymi w stosunku do procesora i ich samoistna praca jest raczej niemożliwa. Wygląda to raczej na błąd programu lub procesora, bo to on (procesor) wykorzystuje RAM a nie odwrotnie
Podgląd zapisywanych wartości myślę że jest możliwy przez monitorowanie magistrali.
Podgląd zapisywanych wartości myślę że jest możliwy przez monitorowanie magistrali.
Tu masz odpowiedź:
(z koncówką oznaczenia T1)
Piszesz a raczej pogrywasz:
może szpieguje ??
ja tu i owszem, widzę SPI bus, ale skąd przyszło ci do głowy że to to ma obsługiwać RS232 ?? chyba raczej napewno nie w 32-bitowym ramie zaszyto protokół RS, przynajmniej ja tak uważam, a ty myśl sobie jak chcesz
Kod: Zaznacz cały
The T1
has a programmable output which can provide one of seven
outputs for use elsewhere in the system
Proszę, sam początek noty, jak nie wykorzystuje daty i czasu to co robi ?Tyle to i ja wiem, ale to urządzenie niema wyświetlacza a nawet klawiatury zegar i kalendarz prawdo podobnie nie jest wykorzystywany chodzi mi głównie o zawartość pamięci RAM bez tego nie funkcjonuje port komunikacyjny RS
może szpieguje ??
The CDP68HC68T1 Real-Time Clock provides a
time/calendar function, a 32 byte static RAM, and a 3 wire
Serial Peripheral Interface (SPI Bus). The primary function of
the clock is to divide down a frequency input that can be
supplied by the on-board oscillator in conjunction with an
external crystal or by an external clock source. The internal
oscillator can operate with a 32kHz, 1MHz, 2MHz, or 4MHz
crystal. An external clock source with a 32kHz, 1MHz, 2MHz,
4MHz, 50Hz or 60Hz frequency can be used to drive the
CDP68HC68T1. The time registers hold seconds, minutes,
and hours, while the calendar registers hold day-of-week,
date, month, and year information. The data is stored in BCD
format. In addition, 12 or 24 hour operation can be selected.
In 12 hour mode, an AM/PM indicator is provided.