Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Jak możesz prześlij: cztery.koziolki@interia.pl
-
- -
Witam
Mam do sprzedania nową płytkę drukowaną w wersji do montażu powierzchniowego. Jest to oryginalna płytka kupiona w AVT. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to proszę pisać na 6g72tt@gmail.com
Cena 20PLN
Mam do sprzedania nową płytkę drukowaną w wersji do montażu powierzchniowego. Jest to oryginalna płytka kupiona w AVT. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to proszę pisać na 6g72tt@gmail.com
Cena 20PLN
A co z rozłączeniem wyświetlacza? Gdzieś wcześniej wyczytałem, że wyświetlacz na czas programowania ma być rozłączony. Jak ma się sprawa z LCD S65?Ja wyprowadziłem na przewodach (dł. ok. 0,5m) złącze do programowania zawierające:
- masa
- TXD
- RXD
- zwora Z1
- zwora Z1
- +12V
i wyłacznik zasilania komputerka.
Wtyczka programatora zwiera Z1, +12V zasila programator (przez stabilizator 5V) i można bez wyjmowania z samochodu zaktualizować oprogramowanie z laptopa.
Aby pozostawić ustawienia osobiste trzeba w programie w menu Configuration wybrać opcję Erase the CODE ONLY
pozdrowienia
-
- -
-
- -
W pierwszych wresjach odłączanie LCD miało chyba na celu zmniejszenie obciążenia na stabilizatorze które w czasie programowania było za duże, wersja z LCD S65 posiadaA co z rozłączeniem wyświetlacza? Gdzieś wcześniej wyczytałem, że wyświetlacz na czas programowania ma być rozłączony. Jak ma się sprawa z LCD S65?
dużo mocniejszy stabilizator więc jego wydajność prądowa wystarczy na zaprogramowanie układu bez konieczności odpinania LCD.
-
- -
Widzę brak aktywności w tym temacie, ale spróbuję
To mój pierwszy post więc Witam wszystkich, którzy tu jeszcze zaglądają. Niedawno wpadłem na ten temat i " do dzieła" - (było co czytać ) No i problem wystąpił podczas uruchamiania Programowanie różnymi wsadami idzie bez problemu, ale przy uruchomieniu na LCD tylko podświetlenie i nic poza tym. Buzerek pika cyklicznie (czyli chyba dobrze). lcd od S65, płytka przewlekana "by fachmann" Czy ktoś pomoże szukać przyczyny kompletnemu laikowi z elektroniki.Pozdrawiam.
To mój pierwszy post więc Witam wszystkich, którzy tu jeszcze zaglądają. Niedawno wpadłem na ten temat i " do dzieła" - (było co czytać ) No i problem wystąpił podczas uruchamiania Programowanie różnymi wsadami idzie bez problemu, ale przy uruchomieniu na LCD tylko podświetlenie i nic poza tym. Buzerek pika cyklicznie (czyli chyba dobrze). lcd od S65, płytka przewlekana "by fachmann" Czy ktoś pomoże szukać przyczyny kompletnemu laikowi z elektroniki.Pozdrawiam.
Podstawa to wyświetlacz o symbolu LS020B...
Trzeba też pamiętać o kondensatorze tantalowym 10µ montowanym od strony druku plusem do VDD i minusem do Reset procka.
Krytyczną sprawą jest długość przewodów, ze względu na tą niedogodność wersja przewlekana nie jest dalej rozwijana, przewody w niektórych przypadkach nie mogą być dłuższe jak 6-8cm, najlepiej stosować drut nawojowy w emalii o średnicy 0,15-0,25 zarabiając końcówki cyną.
Zwory z51 nie montować, montujemy tylko z50 do masy.
Pamiętać proszę o R-packu 4x4k7-10k przy zworach z50 i z51.
No i kolejność wyprowadzeń LCD nie pokrywa się z płytką,
łączyć LCD i PCB:
1- COM
2- RES
3- ENA
4- SCK
5- MOS
6- VDD
7- GND
8- VDD
9 i 10 to podświetlenie
PS zawalała mi się jeszcze ta płytka przewlekana,
chętnie wymienię płytkę na sam procek 836BS,
interesuje mnie tylko wymiana, nie sprzedaż
Trzeba też pamiętać o kondensatorze tantalowym 10µ montowanym od strony druku plusem do VDD i minusem do Reset procka.
Krytyczną sprawą jest długość przewodów, ze względu na tą niedogodność wersja przewlekana nie jest dalej rozwijana, przewody w niektórych przypadkach nie mogą być dłuższe jak 6-8cm, najlepiej stosować drut nawojowy w emalii o średnicy 0,15-0,25 zarabiając końcówki cyną.
Zwory z51 nie montować, montujemy tylko z50 do masy.
Pamiętać proszę o R-packu 4x4k7-10k przy zworach z50 i z51.
No i kolejność wyprowadzeń LCD nie pokrywa się z płytką,
łączyć LCD i PCB:
1- COM
2- RES
3- ENA
4- SCK
5- MOS
6- VDD
7- GND
8- VDD
9 i 10 to podświetlenie
PS zawalała mi się jeszcze ta płytka przewlekana,