Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

nowy elektryk - cos trzeszczy... co robic???

Karolina921
-
-
Kontaktowanie:
nowy elektryk - cos trzeszczy... co robic???

Postautor: Karolina921 » 19 mar 2009, o 19:00

witam.
mam problem. Kupilam nowa gitare - vintage v100-super wioslo, :629: no ale... jedna struna na 2 progach (D na 3 i 4 progu) trzeszczy... (no i inne struny na paru innych progach tez...) tak jakby progi byly wytarte albo struny za nisko... nie wim o co w tym chodzi... gitara jest nowa , na pewno wytartych progow nie ma... no ale trzeszczy mi to...
wiecie moze o co w tym chodzi? czy to nie jest problem i mi sie tylko tak wydaje?

ps. wiem ze to troche nie pasuje do tego forum no ale moja wiedza na temat naprawy gitar jest mierna i nie wiem co z tym robic...

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 20 mar 2009, o 11:07

Jeśli jest to nowa gitara to zapewne trzeba by ją wyregulować...

Widzę, że masz jakąś kopię Les Paula - za te pieniążki (lub troszkę dołożyć) można było kupić Epiphone ;) ale cieszymy się tym co już mamy :)

Wiadomo, że struny lekko brzęczeć będą - to normalna sprawa. Ale jeśli na niektórych progach struny brzęczą i wydają "głuchy" dźwięk to trzeba by trochę podregulować, przy czym po tym wszystkim wyregulować menzurę, bo to bardzo ważna sprawa która często przez początkujących jest omijana szerokim łukiem.

Zobacz najpierw to:

http://robgru.allhyper.com/index.php?id=9

Trzeba na spokojnie i bez nerwów, bo podczas regulacji gitary, nerwy ją jeszcze bardziej rozstrajają ;)

Regulacja menzury:

http://www.blizinski.pl/gitara/Regulacja_menzury_strun

Karolina921
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Karolina921 » 20 mar 2009, o 11:28

ok, wielkie dzieki;) wiem jak wyregulowac struny, poprawic cos na mostku itp. ale obawiam sie ze trzeba bedzie wyregulowac gryf, czego sie najbardziej obawiam...
no fakt, gram 4 lata a nadal jestem poczatkujaca bo pewnie powinnam umiec wyregulowac gryf.. no ale jakos mnie nie ciagnie do tego... :D
a co do epiphone to uwazam ze wcale nie jest lepszy - jest tylko drozszy :P

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 20 mar 2009, o 11:35

Jeśli Cię nie ciągnie do regulacji swojej gitarki, to zawsze możesz oddać do jakiegoś sklepu muzycznego czy lutnika i oni Ci to wyregulują za drobną opłatą.
no fakt, gram 4 lata a nadal jestem poczatkujaca
Nie wiedziałem, że jesteś już zaawansowaną gitarzystką ;)

a co do epiphone to uwazam ze wcale nie jest lepszy - jest tylko drozszy
Możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Bardzo mnie ciekawi jeśli ktoś wypowiada się w ten sposób.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2009, o 11:16 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.

Karolina921
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Karolina921 » 20 mar 2009, o 12:29

haha, czy zaawansowana to nie wiem, :P staram sie;D
no mam na mysli to, ze mialam w rekach i epiphone i vintage, epi byl duzo drozszy a wcale nie brzmial lepiej :P mysle ze jak chodzi o epiphone to placi sie raczej za ten napis na główce niz za brzmienie (chociaz nie mowie ze jest zle;D no ale Vintage nie jest "gorszy" ;)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 20 mar 2009, o 12:33

No niech Ci będzie... ;) Myślałem, że opiszesz wady i zalety - brzmienie, wygodę grania, jakość wykonania itp.

A jeśli wolno spytać.. jakiego sprzętu używasz do "napędzania" gitary?

Karolina921
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Karolina921 » 20 mar 2009, o 13:21

marshall MG 30dfx taki 30watowy piecyk - wystarcza;) i korg ax5 na razie budzet za niski zeby zainwestowac w cos lepszego;D a Ty jakiego sprzętu uzywasz?:P :D

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 21 mar 2009, o 11:10

Witam.

Jakiś czas temu grałem na combo serii MG tyle, że MG100 czy 150 - teraz już nie pamiętam.
Ale do domu te MG30 spokojnie wystarczy.

Aktualnie gram na H&K Attax 80 - pierwsza seria. Do tego przester (home made) Marshall Shredmaster i PRO CO RAT DIST. Digital Delay ADS500+ - stary sprzęt, ale sprawuje się super - wykłada niejedną kostkę typu "delay". I ostatnia rzecz to ZOOM STUDIO 1204 - używam go głownie do reverbu, bo ma ich dosyć sporo i całkiem ciekawe brzmienia można uzyskać.
Do tego mam lampowy wzmacniacz 2xEL34 około 40W słynna kopia Marshall JCM800, ale myślę nad przebudową tego na Plexi 50.
"Domowy" wzmacniacz lampowy na EL84 kanał celan.

Dwie gitary, jedna to jakaś niezbyt udana kopia Fendera Strato. ale brzmi całkiem całkiem - da się usłyszeć to "fenderowskie" brzmienie.
Druga gitara to Epiphone Special II - jak ją kupowałem kiedyś to tania nie była, a teraz można kupić za grosze w sumie.
Oczywiście przetworniki wymienione na Dimarzio (teraz nie napiszę jaki model) Stroi nawet dobrze i całkiem przyjemnie się na niej gra.
Porównywałem ją z Ibanzezm S-Series i wcale nie słychać aż tak dużej różnicy a w sumie jak dla mnie jedyne co, to Ibanez jest wygodniejszy i taki jakby bardziej "miękki" do gry.

Mocno zastanawiam się nad nową gitarą i jak na razie mój faworyt to ESP

ESP LTD EC-400VF TSB

Obrazek

Ogólnie poszukuje brzmień King Crimson, Tool, Isis itp. ale ciężko na takim sprzęcie o taką paletę brzmień.

Karolina921
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Karolina921 » 21 mar 2009, o 14:55

a ja zawsze myslalam ze epiphone special II to kawalek sklejki... no w sumie nie mialam go nigdy w rekach... co myslisz o czyms takim jak slammer sp2f ?
mam go do sprzedania ale za 500zł jakos nikt sie nim nie interesuje, moze trzeba jeszcze obnizyc cene?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 21 mar 2009, o 15:06

W sumie masz dużo racji z tym Epiphone, ale słyszałem i widziałem gorsze badziewia ;)
Niestety jestem mocno ograniczony finansowo jak na razie i ten ESP, że tak powiem jest daleką drogą...

Całkiem ładna ta gitara i ciekaw jestem jak to brzmi - pewnie lepiej od tego Speciala II, ale cóż...
Za 500zł to pewnie sam bym ją kupił.

Karolina921
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Karolina921 » 21 mar 2009, o 15:21

no tak, slammer to dobra gitara, ale ma 2 lata i pare mankamentow bo poprzedni wlasciciel o nia nie dbal. teraz jakos to ogarnelam, Po wyregulowaniu gryfu i zalozeniu nowych strun mozna na niej grac;)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 21 mar 2009, o 15:23

Jakieś próbki tego masz? Może pozbędę się jakoś Specjala ;)

Karolina921
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Karolina921 » 21 mar 2009, o 15:44

http://krosno.olx.pl/gitara-elektryczna ... d-20258596 - tu jest to ogloszenie

próbek nie mam, ale moge cos nagrac... jak nagram to Ci wysle, ok? jak cos to pisz na gg, (chyba tu jest podany moj nr...) :)

Wróć do „Live sound, gitara, nagłośnienie, światło, instalacje”