Witam, mam taką oto zagwozdkę:
Mam taki AP: http://www.awbnet.pl/skl.php?1μ=13 ... t&T[id]=51
i taki laptop: Toshiba Satellite L350 - 16L http://eu.computers.toshiba-europe.com/ ... L/1058330/
I chcę to podłączyć do radiówki u znajomych w ten sposób: z anteny radiowej ( z radiówki) do AP dochodzi kabel zakończony końcówką RJ-45 (to chyba kabel ethernetowy), potem z AP bezprzewodowo do laptopa Internet.
Jak to zrobić? Trzeba jakoś konfigurować tego AP czy samo wszystko wykryje? Trzeba wpisywać jakieś adresy IP, maski podsieci itp? System to Windows Vista Home Premium, laptop wykrywa AP, ale nie wiem jak będzie po podłączeniu AP do radiówki u znajomych.
Proszę o fachową i konkretną pomoc i wytłumaczenie krok po kroku jak to zrobić bo jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPodłączenie radiówki poprzez Access Point (router) do laptop
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Darlington
- -
No to nie z anteny, a z AP'ka Widocznie znajomi mają AP w skrzyneczce przy antenie i przez skrętkę dostarczają sobie już eth do mieszkania (być może również zasilanie idzie do tego AP po skrętce).z anteny radiowej ( z radiówki) do AP dochodzi kabel zakończony końcówką RJ-45
Ciebie interesuje raczej co jest dalej, jak znajomy ma podłączony własny komputerek, bezpośrednio do tego kabelka (jak przez switch to uznajmy że bezpośrednio), czy przez jakiś router. Jaka jest autoryzacja?? Pary IP-MAC, PPPoE, żadna??
W najprostszej wersji wystarczy ustawienie Twojego AP w tryb AP (lub AP-Bridge), ew. ustawienie szyfrowania, i ustawienie na komputerku ip i maski odpowiedniej dla sieci (takiej jak na komputerze "gospodarzy" oczywiście sam ip musi być różny). AP do podstawowego działania nie musi mieć przyznanego ip, ale ten Twój to router z AP więc albo wyzbędziemy się funkcjonalności routera, albo ... ale to jak przybliżysz coś więcej o tej sieci.
Mam nadzieję że zrozumiałeś, bo przyznam sam że coś mi to średnio składnie wyszło ;/
- Darlington
- -
- Darlington
- -